Gelezen en goedgekeurd

Het softwarepakket READ zorgt voor een overzichtelijker, eenvoudiger en efficiënter beheer van grote vastgoedportefeuilles.

Ondernemingen associëren de jaren negentig vooral met soepelheid en efficiëntie. Elke stap in het productieproces wordt vandaag op doeltreffendheid onderzocht. Bedrijven stoten nevenactiviteiten af en verwijderen al wat niet rendabel is uit de portefeuille.

Logisch dat ook het bedrijfsvastgoed aan een grondig onderzoek wordt onderworpen. Het management bekijkt elk gebouw in de portefeuille op rendabiliteit. Kopen, huren, leasen of erfpachtconstructies opzetten : alle mogelijkheden worden overwogen en aan een haalbaarheidstest onderworpen. De nood aan een professionele, flexibele en overzichtelijke vastgoeddatabank is bij heel wat lokale en internationale ondernemingen (banken, ketenbedrijven, vastgoedvennootschappen, multinationals…) groot.

DATABANK.

Aan die behoefte komt het READ-systeem van de Britse vastgoedadviseur Weatherall Green & Smith tegemoet. Weatherall is de moedermaatschappij van een internationaal samenwerkingsverband tussen makelaars (zie kader : Wie) waarvan voor België Immobiliën Hugo Ceusters deel uitmaakt. En het letterwoord READ staat voor Real Estate Asset Database, een gegevensbank waarin elke onderneming haar vastgoedportefeuille kan inbrengen.

Weatherall ontwikkelde READ onder Windows op vraag van een grote klant, maar slaagde er sindsdien in het systeem aan heel wat gegadigden te verkopen. READ biedt dan ook heel wat mogelijkheden. De databank bevat een gedetailleerde beschrijving van elk goed, een kostenanalyse, een agenda met waarschuwingssignalen voor het einde van huurcontracten, het naderen van een opzegdatum… Daarnaast geeft READ de kans eigendommen of huurpanden onderling en met vergelijkbare panden te vergelijken, en de mogelijkheid voor bepaalde vastgoedconstructies interessantere alternatieven te vinden.

Van elk gebouw weet de READ-gebruiker in een oogopslag hoe hoog de verschillende kosten liggen en welke verplichtingen de huurder heeft. De databank biedt de mogelijkheid alle soorten gegevens grafisch voor te stellen. Ook foto’s van panden, plannen en site-beschrijvingen maken deel uit van het standaardsysteem. Tot de opties behoren de op maat geschreven rapporten die de verschillende huurders in een pand in kaart brengen, leegstandoverzichten bieden, een verkort overzicht van de vastgoedportefeuille geven enzovoort.

Handig is ook de automatische omzetting van alle afmetingen en prijzen naar de plaatselijke munt. Prijzen per vierkante voet of getallen in dollar verschijnen in een oogwenk op het scherm alsm²-prijzen in, bijvoorbeeld, Belgische frank. Maakt dit READ tot de beste software voor vastgoedbeheer (zoals de makers graag beweren) ? Misschien wel. Sterke kant van het systeem is in elk geval de constante inbreng van de gebruikers. Hun opmerkingen leiden tot een onafgebroken perfectionering van het systeem door de aanpassing aan vragen uit de sector. Weatherall stelt ook een hulplijn ter beschikking voor alle problemen die klanten met de databank ondervinden, leidt de gebruikers op, past het systeem desgewenst aan de behoeften van een specifiek bedrijf aan en bezorgt geregeld updates van de software.

KLANTENBINDING.

David Glascock, manager van de dienst international tenant representation en peetvader van het systeem, geeft echter grif toe dat Weatherall bovenal een makelaar en adviseur in vastgoed blijft. Zodat de commercialisering van de databank eveneens tot doel heeft aan klantenbinding te doen. Hoe perfecter het READ-systeem, hoe trouwer kopers van het systeem als klant van de makelaar zullen zijn. READ is ook onafhankelijk van de makelaar te koop. Het systeem kan dus door de koper zelf of desgevraagd door Weatherall on line worden beheerd.

G.W.

UW VASTGOEDPORTEFEUILLE IN DE COMPUTER READ bevat een gedetailleerde beschrijving van elk goed, een kostenanalyse, een agenda met waarschuwingssignalen voor het einde van huurcontracten, het naderen van een opzegdatum…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content