GEEN ZORGEN VOOR BELGIE

OPVOLGERS.

In juli vervalt in de VS het patent van Glaxo Wellcome op zijn succesnummer Zantac, een middel tegen maagzweren. In België gebeurt dat pas in 2002. En dan nog. Alain De Wever, directeur-generaal en gedelegeerd bestuurder van Glaxo Wellcome Belgium, is er gerust in. “Het vervallen van patenten vangen we op door tijdig voor opvolgers te zorgen. De opvolger van Zantac, Pylorid, is al geregistreerd in België, hoewel nog niet terugbetaalbaar door het ziekenfonds. Ons medicament tegen astma, Becotide, verloor al meer dan vijf jaar geleden zijn patent. Intussen hebben we al een beter middel.”

De markterosie van geneesmiddelen gaat hier trouwens niet zo snel als in de VS, volgens De Wever. Een goed voorbeeld daarvan is Zovirax, een ander succesnummer van Glaxo Wellcome tegen herpes. In de VS is het patent op Zovirax zonet vervallen, in België twee jaar geleden al. “Nochtans verkoopt Zovirax in België vandaag beter dan twee jaar geleden,” zegt De Wever. “De Belgische patiënt verkiest het authentieke product boven de kopie. Maar zelfs voor Zovirax is er al een opvolger in België geregistreerd.”

Er zijn nog redenen waarom De Wever zich niet ongerust maakt. Zantac heeft slechts een aandeel van 18 % in de omzet van Glaxo Wellcome Belgium (het aandeel van Zovirax is 8 %). Zelfs al viel de Belgische verkoop van Zantac vandaag sterk terug, rampzalige gevolgen zou dat niet hebben. Bovendien begeeft Glaxo Wellcome zich voortdurend op nieuwe terreinen, zoals migraine of aids. Voor die laatste ziekte ontwikkelde Glaxo Epivir, dat in combinatie met AZT kan gebruikt worden. Een derde anti-aids-middel is op komst. De drie samen kunnen gebruikt worden in de cocktailtherapie tegen aids.

De Wever weerlegt de beschuldiging als zou Glaxo Wellcome enkel nog onderzoek met duidelijk commerciële toepassingen dulden (zie hoofdtekst). “We hebben zeer veel onderzoeksprojecten lopen met universiteiten en laboratoria. Daar zit ook fundamenteel onderzoek bij, zoals initiatieven in de genetica die lopen over 10, 15 jaar.”

RODE CIJFERS.

De toekomst ligt in Azië, volgens De Wever. Glaxo Wellcome heeft al productievestigingen in Singapore en China. “We zijn een flexibel bedrijf,” aldus De Wever. “Dat zie je ook aan het feit dat regionale managers als ik grote autonomie krijgen. Toen Glaxo in ’95 met Wellcome fuseerde, mocht ik volledig vrij mijn kaderleden aanduiden. Diezelfde vrijheid geldt voor keuze van producten en diensten.”

Het bedrijfsresultaat van Glaxo Wellcome Belgium zit al enkele jaren in het rood (zie tabel). De fusie van Glaxo met Wellcome heeft heel wat integratiekosten meegebracht, en er is het sterke Britse pond. “Glaxo Wellcome is Brits,” legt De Wever uit. “De meeste van onze aankopen doen we bij de Glaxo-fabrieken in het Verenigd Koninkrijk. De nadelige wisselkoers drukt automatisch op onze marge. En vergeet niet dat in België de prijzen voor geneesmiddelen gereglementeerd en al jaren geblokkeerd zijn. Daardoor kunnen wij geen normale, bedrijfsmatige prijzenpolitiek voeren, met alle gevolgen vandien voor ons bedrijfsresultaat.”

JVG

ALAIN DE WEVER (GLAXO WELLCOME BELGIUM) De geblokkeerde Belgische geneesmiddelenprijzen laten geen bedrijfsmatige prijzenpolitiek toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content