GEEN VERPLICHTE ONTSLAGEN
Sociaal plan kost 6 miljard.
Al maanden wordt er gespeculeerd over het aantal ontslagen dat er bij De Post moet vallen. Topman Frans Rombouts gaat vanaf morgen, vrijdag 23 juni, de vakbonden inlichten met een positief bericht: er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Door natuurlijke afvloeiing zal De Post in 2005 toch 9000 van de 40.000 werknemers kwijtraken. Tegelijkertijd worden er 1750 nieuwe mensen aangetrokken in nieuwe functies: sales en marketing, informatietechnologie, onderzoek en ontwikkeling… De nieuwe mensen zullen hoofdzakelijk contractuelen zijn en geen statutaire ambtenaren. Tegen 2005 schat Rombouts het aantal contractuelen op 30%, zoals dit ook bij het Nederlandse postbedrijf TPG het geval is.
“We gaan De Post omschakelen naar een modern bedrijf, met tal van nieuwe commerciële initiatieven. Daar kunnen we heel wat mensen voor gebruiken,” zegt Rombouts. “We gaan die medewerkers in eerste instantie binnen De Post rekruteren na een reconversie. Enkel daardoor kunnen we gedwongen ontslagen vermijden. In feite moeten we het Belgacom-verhaal overdoen. In een periode van drie jaar moeten zo’n 4000 mensen de reconversie doorlopen. De duur van de opleidingen zal variëren van een paar weken tot driekwart jaar.”
Rombouts garandeert de vastheid van betrekking. Maar dan moeten de werknemers wel flexibeler en mobieler worden. “De condities waarin we werken, moeten vergelijkbaar met de privé-sfeer zijn. Dat is het einde van de mystiek bij De Post: dat je je bijvoorbeeld kan veroorloven thuis te blijven als je hoofdpijn hebt. De efficiëntie moet omhoog, er zal een serieuze inspanning geleverd moeten worden.”
Een delicate oefening is het evenwicht tussen Vlaanderen – dat een tekort aan personeel heeft – en Wallonië – waar een overschot bestaat. “We doen dezelfde investeringen in Vlaanderen als in Wallonië,” zegt Frans Rombouts. “De output moet dus dezelfde zijn. De inspanning om een vervangende activiteit voor het overtollige personeel te zoeken, zal bijgevolg in Wallonië groter zijn.”
Dat er geen gedwongen ontslagen vallen, heeft ook veel te maken met een erg onverwachte maatregel. Tegen einde 2002, begin 2003 zal De Post wellicht een arbeidsduurvermindering doorvoeren, die kan gaan tot 35 uur met behoud van wedde. Dat betekent een bijkomende tewerkstelling van 2000 à 2500 mensen. We lopen hiermee vooruit op het plan van minister van Tewerkstelling en Arbeid Laurette Onkelinx, dat in de regering politiek erg gevoelig ligt. Maar in gesprekken met de verschillende tendensen binnen de regering heb ik geen fundamentele bezwaren gekregen. Vandaag wordt er bij De Post 38 uur gewerkt.”
Het plan biedt ook een oplossing voor het immense probleem van de niet opgenomen overuren en vakantiedagen. Op de balans van De Post staat een passief reservoir van 7 miljard frank. Rombouts: “We gaan dat reservoir laten opnemen in natura. De postbodes zullen dit jaar voor de eerste keer twee weken ononderbroken op vakantie kunnen gaan. Dat is een eerste grote omwenteling. Het zal wel veel mobiliteit vergen. Dit is een gigantische operatie.”
Het brugpensioen blijft op 57 jaar en gaat dus niet naar 53 of 54 jaar, zoals men in het verleden heeft laten uitschijnen.
Vrijdag 23 juni wordt de vakbondstop ingelicht, volgende week gaat het directieteam van De Post de boer op om het sociaal plan aan alle 40.000 werknemers voor te stellen. “We gaan hen het strategisch plan uitleggen,” zegt Frans Rombouts. “Dat was de machteloosheid van de vorige directie: ze kon geen dialoog met de vakbonden aangaan omdat ze niet wist waar ze naartoe ging.”
Guido Muelenaer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier