Geen ruimte voor bricoleerwerk
het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus stijgt in België. Ons land levert voorlopig goed werk om de coronadreiging in te dijken. Maar de eerste barsten in het front tegen de irrationele paniek worden zichtbaar. Zo legde Olivier Maingain (Défi), de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, leerkrachten en leerlingen die terugkeren uit risicogebieden, huisarrest op. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemden dat buiten proportie. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte de noodzaak van overleg op alle niveaus.
Homogene bevoegdheidspakketten zijn een must in de zorg.
Exemplarisch voor ons nationale surrealisme is hoe acht excellenties bevoegd zijn voor gezondheidszorg. Zeker de zesde staatshervorming heeft de zaken ingewikkelder gemaakt. In regionalistische kringen is dat een reden om voor confederalisme te pleiten. Sommige liberale politici zien er een argument in voor de herfederalisering van de zorg.
Inhoudelijk staat de gezondheidszorg voor grote uitdagingen en niemand kan ontkennen dat er groeiende verschillen in de medische praktijk zijn. De betaalbaarheid van de Belgische gezondheidszorg staat al jaren onder druk. De prestatiegedreven en ziekenhuisgerichte praktijk veroorzaakt een oplopende factuur, maar de bevoegdheidsversnippering maakt het moeilijker een adequaat antwoord te bieden op de uitdagingen.
Wie de coronacrisis wil aangrijpen om een nieuwe staatshervorming op de agenda te zetten, moet beseffen dat de staatshervormingen van de afgelopen decennia de overheidsuitgaven steevast hebben doen stijgen. Homogene bevoegdheidspakketten zijn een must in de zorg, maar het gat in de staatskas laat geen ruimte voor nog een rondje geïmproviseerde bricolage.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier