Geen reclame meer doorspoelen
Gesteld dat het klassieke tv-kijken overeind blijft, dan nemen de zenders een te grote gok om volop voor Stievie te gaan. Geen enkele zender kan het zich permitteren de bruggen met de operatoren op te blazen. Maar de omroepen willen hoe dan ook opnieuw meer controle over de manier waarop de consument hun programma’s bekijkt.
In de eerste plaats richten ze hun pijlen op uitgesteld kijken. De commerciële zenders denken aan een getrapte dienstverlening: een gratis of goedkope opnamefunctie waarbij reclame niet kan worden doorgespoeld, met daarnaast een duurdere dienst waarmee de reclame wel geskipt kan worden. Voor die laatste functionaliteit willen de zenders dat operatoren een deel van die vergoeding doorstorten.
De zenders lobbyen op Vlaams niveau voor de invoering van de notie ‘signaalintegriteit’ in het Mediadecreet. Dat principe legt de operatoren een aantal verplichtingen op. De programma’s moeten worden uitgezonden zoals de zenders ze doorsturen. Bovenal moeten operatoren toestemming vragen van de omroepen om extra functionaliteiten rond hun programma’s aan te bieden. Daarmee krijgen zenders een machtig wapen om operatoren de arm om te wringen, onder meer in de discussie over uitgesteld kijken.
De Raad van State gaf een gedeeltelijk negatief advies over een eerste decreetvoorstel van CD&V, N-VA en sp.a. Hij valt vooral over de verplichte uitdrukkelijke toestemming. “Een disproportionele maatregel en een niet-gerechtvaardigde beperking van het vrij verkeer van diensten”, staat in het advies. Het voorstel geeft volgens de Raad van State de zenders te veel macht. En dat niet alleen tegenover de operatoren, ook tegenover nieuwe spelers zoals WeePeeTV. Dat lanceerde onlangs het eerste onafhankelijke aanbod van internettelevisie in Vlaanderen dat zowel op computers, mobiele toestellen als smart tv’s werkt. Maar WeePeeTV heeft het erg moeilijk om de grote Vlaamse zenders te overtuigen. SBS stelt zijn signaal niet ter beschikking. Met VRT en VMMa is er wel een overeenkomst, maar WeePeeTV klaagde de voorwaarden die de VRT heeft opgelegd aan bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Die verklaarde zich onbevoegd. Over het dispuut wil topman Andrew Turner weinig kwijt, al laat hij weten dat het “een uitdaging van titanenformaat” was om de medewerking van de zenders te verkrijgen.
In de Angelsasksische markt zijn Netflix en andere internetspelers al doorgebroken. Zij bieden via het internet een enorme bibliotheek aan met films en tv-programma’s via een abonnementsformule. De service is erg populair en zou op piekmomenten goed zijn voor een derde van alle internettrafiek in de VS. Netflix investeert ook honderden miljoenen dollars in eigen programma’s, waaronder de prestigieuze fictiereeks ‘House of Cards’. Als de verregaande definitie van signaalintegriteit er komt, is een Vlaamse versie van Netflix onmogelijk. En die verminderde concurrentie is dan weer nadelig op lange termijn.
“Het is een dilemma voor de wetgever”, zegt professor Karen Donders (VUB). “Als de situatie ongewijzigd blijft, komen de diversiteit en de kwaliteit van het programma-aanbod zonder enige twijfel onder druk. Actie van de overheid is dus nodig. Maar een te strak beleid is evenmin wenselijk, omdat het technologische innovaties afremt. De besprekingen over signaalintegriteit zijn nog niet afgerond in het Vlaams Parlement. Maar men moet een moeilijke, maar broodnodige balans vinden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier