GEEN LAST VAN LOONLASTEN
De Amerikaanse elektronicareus Avnet investeert anderhalf miljard in Tongeren en La Louvière. Eindhoven werd gewogen, maar te licht bevonden – of beter: te zwaar, wat betreft de loonkosten.
Eerst verkoos de Amerikaanse groep Avnet de Nederlandse stad Eindhoven als de Europese zetel van twee filialen: Computer Marketing Group (CMG) en Electronic Marketing Group (EMG). De reden: de Nederlanders zwaaiden met cijfers, waaruit moest blijken dat de arbeidskosten van hun zuiderbuur 20% hoger lagen dan die van hen.
Avnet is sinds 1991 in Europa aanwezig en voert de jongste zes jaar een overnamestrategie die zijn Europese positie in de sector van de distributie van elektronisch materieel moet versterken. De Amerikaanse groep heeft 1500 medewerkers en achttien bedrijven in Europa.
Sigfrid Verstappen van Flanders Foreign Investment Office: “Ik heb Avnet op basis van een interne studie overtuigd rekening te houden met verschillende criteria. Want hoewel de werkgeversbijdragen in België hoog liggen, worden die gecompenseerd door andere elementen, zoals de productiviteit, het aantal betaalde vakantiedagen, het absenteïsme. Zo zijn we tot het besluit gekomen dat de kosten per arbeidsuur in Vlaanderen 6% lager liggen dan in Nederland.”
EMG, gespecialiseerd in de distributie van elektronische onderdelen, koos uiteindelijk voor Tongeren. De eenheid voor de assemblage en distributie van computers, CMG, wordt in Woutersbrakel (later in La Louvière) geïnstalleerd. Die keuze heeft te maken met de eigenheid van de twee filialen. “EMG moet tegen concurrerende prijzen binnen de 24 uur kunnen leveren, vooral in Duitsland, momenteel onze grootste markt,” vertelt Patrick Zammit, Europees directeur van de operaties bij Avnet. “Tongeren was dus de ideale oplossing. CMG staat niet onder dezelfde tijdsdruk maar heeft dan weer geschoolde arbeid nodig. De nabijheid van Brussel is dus een grote troef.” In Nederland is bovendien de beschikbaarheid van geschoold, meertalig personeel vrij beperkt.
De nieuwe vestiging in Tongeren zal in eerste instantie honderd mensen werk geven, een aantal dat over vijf jaar tot 200 zal stijgen (evenveel als in Woutersbrakel). Door de concentratie in de sector zouden die aantallen op lange termijn nog kunnen stijgen. “In de VS is die beweging al aan de gang en werkt 35% van onze mensen in de vestiging in Arizona,” zegt Jean Oversteyns, Europees directeur van de fiscale dienst van Avnet. “In onze activiteit is schaaleconomie cruciaal. De investering is dus niet alleen belangrijk op het financiële vlak maar ook op het strategische.” George Smith, Europees directeur van Avnet, bevestigt de tendens: “Wij werken momenteel met verschillende opslagplaatsen in verscheidene Europese landen. We willen ze centraliseren, om ze efficiënter te besturen, de financiële afdelingen en het beheer van de middelen te concentreren. We zullen natuurlijk in de verschillende landen aanwezig blijven, maar eerder met verkoop- of marketingactiviteiten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier