‘Geen groei tot elke prijs’

© BELGAIMAGE

WIE

Jacques Crahay (62)

IS

Voorzitter van de Waalse werkgeversorganisatie Union Wallonne des Entreprises (UWE).

WAS

Jacques Crahay is gedelegeerd bestuurder van Cosucra. Dat voedingsbedrijf in het Henegouwse Warcoing produceert hoogwaardige voedingsingrediënten op basis van cichorei en erwten. Cosucra werd in 1852 opgericht. Oorspronkelijk was het een suikerraffinaderij. Met Jacques Crahay is de vijfde generatie aan het roer bij het familiebedrijf. Het heeft 300 werknemers en draait een omzet van 90 miljoen euro. Crahay is ook voorzitter van Wagralim, een van de competitiviteitspolen die voortkomen uit het Waalse marshallplan. Wagralim richt zich op de agrobusiness.

WIL

Jacques Crahay verlaat de klassieke paden als voorzitter van de UWE. “Ik pleit ervoor dat we afstand nemen van economische groei tegen elke prijs. De grondstoffen voor die groei zijn niet oneindig. Ik kijk naar de wereld rondom mij en hoor de toespraken van Greta Thunberg, ik luister naar wetenschappers die over de klimaatopwarming praten, ik zie de klimaatbetogingen. We leven in een bijzondere periode. Ik wil eens flink aan de boom schudden.” De Waalse bedrijven hebben hun CO2-uitstoot sinds 1990 met 36,9 procent verlaagd en hebben hun doelstellingen daarmee ruimschoots gehaald. Maar volgens Crahay is er meer nodig.

De uitspraken van Crahay veroorzaken ergernis bij de Waalse werkgevers. Zijn benoeming was vanaf het begin omstreden. Crahay zou niet radicaal genoeg zijn en te weinig kritisch zijn voor het overwegend linkse sociaaleconomische beleid in Wallonië. Alleen waren er bitter weinig kandidaten voor de functie. Een CEO die de UWE leidt, kan drie jaar lang minder tijd besteden aan zijn eigen bedrijf.

VRIJE TIJD

Wandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content