Geen drie p’s zonder een vierde

Vanheede Environmental Logistics is de Ambassadeur van de Gazellen bij de West-Vlaamse grote bedrijven. Het sleutelwoord is er duurzaamheid, in zoverre zelfs dat ze er een eigen definitie van hebben.

“We zijn veel meer dan een logistiek bedrijf alleen”, benadrukt CEO David Vanheede. Samen met zijn zus Caroline leidt hij Vanheede Environment Group. Het bedrijf bestaat 44 jaar en is uitgegroeid van een afvaltransporteur tot een volwaardig milieubedrijf. De afdeling Logistics is een van de vier pijlers, naast de dienstentak Services, de afdeling voor de grondstoffen Raw Materials en die van hernieuwbare energie Renewable Energy. De groep heeft elf vestigingen, waarvan een buitenlandse in Nord-Pas-de-Calais. Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van 98 miljoen euro, waarvan 65 miljoen bij Vanheede Environmental Logistics.

Vanheede Environmental Logistics focust op de algemene organisatie van het afvalbeleid voor bedrijven. De afdeling verhuurt containers en geeft advies aan bedrijven over hun afvalophaling en -verwerking. Met de dienst Integraal Afvalbeheer werkt de tak een oplossing uit voor de organisatie van het afvalbeheer van zijn klanten. De dienst Outlet screent permanent de verwerkingsmogelijkheden van de afvalstromen. Vanheede Logistics voert het afvalbeheer zelf uit. David Vanheede schrijft de groei van het bedrijf toe aan de gemotiveerde medewerkers, de goede service en de gezonde bedrijfsvoering. “We lagen mee aan de basis van de professionalisering van de sector”, vertelt hij.

Het bedrijf werkt hard aan zijn organische groei en heeft de stap naar de internationale markt gedaan. “De ambitie om verder uit te breiden en te groeien in Frankrijk is er, maar als we iets doen, willen we het goed doen”, benadrukt Caroline Vanheede. De bedrijfsleiding wil dat de belangen van alle partijen gerespecteerd blijven en dat de wetgeving correct gevolgd wordt. Vanheede Environmental Logistics streeft een constante groei na en heeft de ambitie een kwalitatieve milieugroep te blijven. “De bedrijfsfilosofie blijft ‘People, Planet en Profit’, maar je kan er nog een vierde p aan toevoegen, namelijk ‘Passion’. De passie om te groeien is er”, zegt David. Zijn zus Caroline benadrukt dat de ene p nooit ten koste van een andere p mag gaan.

“Het gaat ons om de totaliteit van duurzaamheid en niet enkel om het ecologische aspect”, vertelt David Vanheede. Duurzaamheid is een heel breed begrip, maar bij Vanheede Logistics slaat het begrip op de langetermijnvisie in alles wat het doet. “Als wij het hebben over duurzaamheid, wil dat zeggen dat we constant nadenken over de toekomst en over de relaties die we hebben met alle partijen waar we als bedrijf mee in contact komen”, zegt Caroline. “Men zegt wel eens: duurzaamheid gaat van hype naar business. In ons bedrijf kan je eerder spreken over duurzaamheid van business naar hype. Duurzaamheid zit ingeburgerd en dat zal zo blijven.”

Vanheede Environmental Logistics voelt de gevolgen van de crisis. “Als de productie van onze industriële klanten afneemt, dalen ook de afvalstromen. Maar procentueel is het inkomstenverlies niet te groot”, meent David. “Een moeilijke periode aankunnen, is ook duurzaamheid. We zijn gewapend tegen de crisis, maar de economische situatie mag natuurlijk altijd beter.”

DÉSIRÉE VAN DEN EYNDEN, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

“We lagen mee aan de basis van de professionalisering van de sector ”

David Vanheede

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content