Geen doorsnee bistro

© DANIEL GEERAERTS

Anca Petrescu weet wat ze wil. Dat merk je aan de manier waarop ze haar gasten benadert en hoe ze haar team met ijzeren hand leidt. Petrescu heeft een diploma handelsingenieur van de Solvay Business School, maar werd besmet door het horecavirus. Ze liep stage bij Comme chez Soi. Acht jaar geleden opende ze Alexandre.

Aan het fornuis stond celebrity chef Alexandre Dionisio. De Franstalige pers schreef hem de hoogte in en Michelin bevestigde dat met een ster. Maar Dionisio verdween om als chef van Villa in The Sky een tweede ster binnen te halen. In zijn plaats kwam de vrouwelijke chef-kok Isabelle Arpin, die de ster wist terug te verdienen. Ook zij verliet Alexandre om aan de slag te gaan in Louise 345. Met haar verdween de ster. Anca Petrescu voelt zich sindsdien stiefmoederlijk behandeld door gidsen en de media, die volgens haar te veel achter chefs aanlopen. Alexandre is in de eerste plaats het werk van de baas, die de richting uitstippelt en in overleg met de koks de kookstijl vastlegt en uitwerkt. Zo was dat vroeger ook: koks bleven anoniem, wat de mogelijkheid bood ze onopgemerkt te vervangen.

Anca Petrescu is meer dan ooit het gezicht van de zaak. Aan de deur waarschuwen de aanwezigheid van een parkeerder en de gekruide prijzen dat het niet om een doorsnee bistro gaat. Aan tafel zit een internationaal publiek van zakenbonzen, diplomaten, politici, aristocratische burgers en toeristen met geld.

Voor de lunch is er keuze uit een Quick Lunch (28 euro), een lunch van twee gangen (40 euro) en een Grand Lunch (60 euro). Voor het diner is er het Petit Menu (70 euro) of het Grand Menu (120 euro).

Wij genoten van fijne hapjes, zoals een horentje met mousse van rode biet en gerookte paling, ravioli van zwezerik en tartaar van sint-jakobsschelp met dille en dashi. Heilbot lag in het bord met erwtjes, snijbonen, tuinbonen en gnocchi met Belgische kaviaar. Perfect gegaarde kabeljauw kwam uit de keuken met daslook, spinazie en jus van wortel. Lam combineerde de keukenbrigade met courgette, in gedroogde appel gewikkelde asperge, en een saus met whisky en groene paprika. We sloten af met een kleurrijke cake met vruchten en ijs van aardbei en vlierbes. In Alexandre wordt nog altijd smakelijk gekookt, zelfs al blijven de koks anoniem en staat de echte chef in de zaal.

Alexandre

Zuidstraat 164

1000 Brussel

Tel. 02/502.40.55

Parkeerdienst

Gesloten: dinsdagmiddag, zaterdagmiddag, zondag en maandag

Kader: luxebistro

Onthaal en bediening: op niveau en persoonlijk

Keuken: verfijnd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content