Geen berg te hoog

Klimfanaten hoeven we niet meer te overtuigen van de kwaliteiten van Ronald Naar en Joe Simpson. Bovendien schrijven ze zo meeslepend, dat ze zelfs bergleken mateloos intrigeren.

Behalve de kroegbazen, blijken de enigen die welvaren bij het modieuze winterklimmen, de chirurgen van het ziekenhuis van het Zwitserse klim-Mekka Chamonix te zijn. De durfallen ginnegappen griezelverhalen over de lokale medici, die geregeld emmers vol geamputeerde bevroren tenen en vingers via de achterdeur het ziekenhuis uitsmokkelen. “Dan heeft er in elk geval iemand lol van onze avonturen”, grijnst een waaghals in Op zoek naar evenwicht, het pas verschenen boek van de vermaarde Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar.

Het boek staat bol van zulke klimmersverhalen, het ene al wat vermeteler, virieler en spannender dan het andere. Als hij in de hoge Alpen klem geraakt in een storm en zijn voeten dreigen te bevriezen, krijgt hij van een klimgenoot hulp : “Rob, die arts is, althans veearts, houdt niet van halve maatregelen. Halverwege de nacht ledigt hij een injectiespuit, die hij normaal gesproken alleen bij grote huisdieren zou gebruiken, in mijn achterste.” Toch bevat Naars boek meer dan dolle jongensavonturen. Hij laat ook zijn kwetsbare zijde zien. Zelfs het motto, ontleend aan Eiger-pionier Andreas Heckmaier, getuigt van enige bescheidenheid : “Ik kon slechts een beroemd bergbeklimmer worden doordat ik tijdens mijn jonge jaren het geluk heb gehad fouten te overleven.”

Over die jonge jaren gaat dit boek. Voor zijn exploten op het dak van de wereld moeten we elders terecht, bijvoorbeeld in Geen berg te hoog (1996). Dat relaas van een Himalaya-expeditie koestert geen literaire pretenties, maar bekoort de echte bergfanaat wellicht het meest. Het is een getrouw verslag, gul met foto’s, maar ook met tekst, dat zelfs de leek introduceert in de organisatorische, technische en menselijke perikelen in het genadeloze hooggebergte. Wat apart, maar even degelijk en begeesterend, is Sneeuwhoogten (1994), waarin hij het Europese gebergte verkent op ski’s.

Onlangs verscheen ook Orkaan van stilte van levende legende Joe Simpson. Negen jaar na zijn beruchte val (waarover hij de bestseller Over de rand schreef) keert hij terug naar Peru. We volgen hem ook in de Himalaya. Simpson is één van de merkwaardigste figuren die we ooit ontmoetten in het klimmerswereldje en dat wil echt wel wat zeggen. Hij is een geniale einzelgänger waar je moeilijk vat op krijgt, een beresterk klimmer én begenadigd schrijver.

LUC DE DECKER

Ronald Naar, Op zoek naar evenwicht. B&K, 269 blz., 690 fr. Joe Simpson, Orkaan van stilte. N&VD, 327 blz., 799 fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content