Geen aansluiting op dit nummer

B audoin Meunier (47) heeft Belgacom verlaten, het telefoniebedrijf waar hij verantwoordelijk was voor de residentiële klaten.

Het was een samenloop van twee omstandigheden, zegt Meunier. “Ik kreeg voor het eerst de kans om mijn eigen baas te worden bij concurrent BT. En door het rotatiebeleid van Belgacom liep mijn mandaat daar stilaan ten einde. Ik wist dat ik van afdeling zou moeten veranderen, dat ik zou moeten breken met mijn team.” De keuze was niet makkelijk, maar na maanden twijfelen helde de balans dan toch over naar de kant van BT. Daar krijgt hij de leiding over het Belgische filiaal en wellicht ook over de Europese verkoop en marketing.

Enkele waarnemers zagen Baudoin Meunier al in de stoel van grote baas John Goossens. “Nee,” lacht hij, “daar is nooit sprake van geweest. John heeft altijd duidelijk laten verstaan dat hij zijn mandaat wou verlengen. En als je zijn resultaten ziet, zijn we meteen uitgepraat.” Kwamen er nog andere aanbiedingen van alternatieve operators? “Er waren er wel enkele,” zegt hij bescheiden. “Maar die voor residentiële telefonie heb ik onmiddellijk afgewezen.”

Overtuigd dat hij een communicator is en niet het “listige” karakter heeft dat sommigen hem graag toeschrijven, studeerde Baudoin Meunier eerst economie met het vooruitzicht op een loopbaan in het onderwijs. Na enkele jaren onderzoek, waarvan één op de Amerikaanse universiteit van Stanford en één in militaire dienst bij het ministerie van Politieke Wetenschappen, schreef Meunier een eindverhandeling over het ‘invoeren van marketing in het beheer van de overheids- en niet-handelssector’.

En toen kwam de verrassing. Fons Verplaetse, de toenmalige kabinetschef van premier Wilfried Martens (CVP) en de latere gouverneur van de Nationale Bank van België, kende een van zijn professoren. Hij zocht een academische adjunct. “Ik weet nog goed hoe hij me belde, hoe hij eruit zag, hoe hij sprak. Technische en politieke aspecten met elkaar vermengen om tot nieuwe ideeën te komen… Het sprak me wel aan.”

De toenmalige PSC-voorzitter Gérard Deprez stelde hem voor de keuze: een politieke carrière binnen de PSC of technicus worden in de overheidssector. De keuze was snel gemaakt. Tot aan zijn intrede bij Belgacom werkte hij enthousiast voor Philippe Maystadt (PSC), maar zei dan de politiek vaarwel.

Bij Belgacom was hij getuige van een aantal hoogtepunten: de lancering van de verkoop- en marketingafdeling (die hij in 1995 verliet voor de residentiële afdeling), de privatisering, de keuze van Ameritech als partner, en vooral: de opkomst van de concurrentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content