GEDEELD KANTOOR
FACILITY MANAGEMENT.
Meer en meer Belgische bedrijfsleiders beseffen dat een efficiënt gebruik van de werkoppervlakte en de werkinstrumenten tot aanzienlijke besparingen kan leiden. Tot 5 à 15 % van de totale kosten ! Na de personeelskosten zouden de “faciliteiten” het tweede belangrijkste kostenelement van een onderneming zijn. Faciliteiten zijn alle middelen die een werknemer ter beschikking krijgt om zijn taak te vervullen : meubilair, telefoontoestel, werkoppervlakte, computer…
Het beheren en coördineren van al deze middelen heet facility management. Deze term dook begin de jaren tachtig op in de Verenigde Staten. Intussen is het begrip ook bij ons gemeengoed geworden. Het aantal initiatieven beurzen, seminaries, uitgaven dat rond facility management wordt georganiseerd, vormt daarvan een goede illustratie. Meer en meer bedrijfjes leggen zich ook toe op dit jonge beroep : MCS, DBAssociates, Mewaf of Seca Benelux, om er maar een paar te noemen.
“We voelen dat de markt openbloeit,” analyseert Marcel Eeckhout, gedelegeerd bestuurder van MCS. “Daarvoor bestaan er verschillende redenen. Ten eerste raakt het begrip facility management langzamerhand ingeburgerd ; ten tweede stijgt ook de druk van de m²-kost per werknemer. Een werkplaats kost jaarlijks zo’n 475.000 tot 500.000 frank per persoon.”
Het hoeft geen betoog dat een efficiënter gebruik van de vloeroppervlakte aanzienlijke besparingen kan opleveren. En dat we zuiniger met de ruimte kunnen omspringen, bewijzen tal van voorbeelden. Zo verhuisde Andersen Consulting vorig jaar naar een gerenoveerd gebouw. Ze evolueerden van 9000 m² naar 7000 m² en van 1200 werknemers naar 1400 werknemers. Dus 200 mensen meer op 2000 m² ruimte minder. Is er dan geen nijpend gebrek aan werkplaatsen ? “Neen,” weet Marcel Eeckhout. “Studies tonen aan dat een werkplek maar voor 5 % tot 75 % bezet is. Verschillende werknemers kunnen dus in principe dezelfde werkplaats delen. Teleworking zal deze tendens nog versterken.”
Ook in België wordt naarstig geëxperimenteerd met het begrip “flexibele werkplaats”. De Vlaamse ambtenaren die weldra naar het Hendrik Conscience-gebouw aan het Noordstation verhuizen, houden alvast hun adem in. Ze zullen niet langer aanspraak kunnen maken op hun vast bureau. Ze krijgen wel een draagbare telefoon en een archiefkast op wieltjes. Dagelijks moeten ze dan hun bureau “veroveren”.
E.H.
KANTOORINRICHTING Studies tonen aan dat een werkplek maar voor 5 % tot 75 % bezet is. Verschillende werknemers kunnen dus dezelfde werkplaats gebruiken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier