Gebrekkige controle op prijsstijging
Philippe Bodson, voorzitter van een lobbyorganisatie voor meer liberalisering op de Europese postmarkt, vindt dat bij de recente tariefaanpassingen van De Post de regulator een grotere inbreng had moeten hebben.
Half juli kondigde Johnny Thijs, de topman van De Post, een nieuwe tariefstructuur aan. Er komen zogenaamde priorzendingen, die een dag later (D+1) worden besteld, en non-priorzendingen, die ten laatste drie dagen later (D+3) worden besteld. Het toegelaten gewicht voor deze standaardbrieven wordt opgetrokken van 20 naar 50 gram. D+1 zal 49 eurocent kosten, D+3 41 eurocent. Het huidige tarief voor D+1 is 42 eurocent.
De nieuwe tarieven kregen heel wat kritiek. Een prijsverhoging met 16,6% is niet min. Philippe Bodson, de voorzitter van de lobby-organisatie FFPI ( The Free and Fair Post Initiative) – opgezet door concurrenten van de nationale posterijen – is niet te spreken over de manier van werken van De Post. “De regulator ( nvdr – het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, BIPT) heeft slechts acht dagen tijd gekregen om zich uit te spreken over de tariefaanpassingen. En dat in een vakantieperiode. De rol van de regulator is vandaag nochtans erg belangrijk omdat er nog geen concurrentie bestaat. Er is ook geen consultatie geweest met de grote verbruikers, niet met het Verbond van Belgische Ondernemingen, niet met consumentenorganisaties. In Duitsland heeft de regulator Deutsche Post verplicht om zijn tarieven stevig te verlagen. De EU heeft de Belgische regering ook al op de vingers getikt voor het gebrek aan onafhankelijkheid van de regulator. Dat men die nu zou verschuiven van het ministerie van Overheidsbedrijven – waaronder ook De Post ressorteert – naar het ministerie van Financiën, is niet goed genoeg. De regulator moet volledig onafhankelijk zijn.”
Is de tariefverlaging op zich een goede of slechte voorbereiding op de komende concurrentie? Ja en nee, vindt Bodson. “Enerzijds heeft De Post meer eigen kapitaal nodig om de concurrentie aan te kunnen. De nieuwe tarieven moeten normaal meer inkomsten opleveren, en dat is dus een goede zaak. Anderzijds zal door betere winstcijfers de druk naar meer efficiëntie en productiviteit lager zijn. Want om met de vakbonden in België een akkoord te bereiken, heb je problemen in je bedrijf nodig. In dat opzicht is de tariefverhoging dus een slechte zaak.”
G.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier