GEABONNEERD OP… GROENTEN

Wekelijks uw pakketje biologisch geteelde groenten afhalen in uw winkel, school of vereniging ? Het kan vanaf nu : de coöperatieve Atalanta start met groente-abonnementen.

De coöperatieve Atalanta die momenteel een 12-tal biologische boeren groepeert, voornamelijk uit de Westhoek begint deze maand met groente-abonnementen. “De klant engageert zich om gedurende 3 maanden wekelijks een kleine of grote groentetas te kopen, afgeleverd op de afhaalpunten. Meestal zijn dat natuurvoedingswinkels, maar het kunnen ook scholen zijn, verenigingen of zelfs particulieren”, zegt coördinator Filip Claes. “Een kleine tas, afgestemd op een tweepersoonsgezin, kost 250 frank. Een grote, goed voor 4 personen, kost 400 frank.” Atalanta stelt het pakket samen met aanbod van zijn leden, de klant moet dus eten wat de pot schaft. Is dat geen nadeel ? “Het werkt zeer goed in Nederland,” antwoordt Claes. “Distributeur Odin heeft daar met een identiek systeem al 23.000 abonnees. En onze klant zal geen 5 weken na elkaar spruiten moeten eten, wij zorgen voor variatie.”

Atalanta is opgericht in april van dit jaar, de verkopen zijn gestart in oktober. Claes schat de omzet van het eerste boekjaar (dat loopt van 1 oktober tot 30 september) op 20 miljoen. Klanten zijn distributeur Biofresh, leverancier van natuurvoedingswinkels in heel Vlaanderen, en Biomarché, dat vooral levert aan Delhaize. Diepvriesgroentebedrijf Pinguïn, dat een biologisch assortiment opstartte, is ook afnemer. Buitenlandse klanten zijn Odin, en JK Nature en Destombes in Frankrijk.

Biologische geteelde landbouwproducten zijn iets duurder dan hun klassieke equivalenten. Zo ook bij Atalanta. “Wij vertrekken van de kostprijs, niet van de marktprijs”, zegt Claes. “Soms krijgt een boer in de markt 75 centiem voor een kg aardappelen, terwijl hij dubbel zoveel nodig heeft om uit zijn kosten te geraken. Als je de besparing op milieukosten uitrekent, zou biologische landbouw wel eens goedkoper kunnen uitvallen. De bio-landbouw vervuilt bodem en water niet met kunstmeststoffen, herbiciden en pesticiden, de belastingbetaler moet dus niet opdraaien.” Atalanta rekent zijn leden een commissie van 5 à 6 % aan. Maar het commissiebedrag daalt als het lid een grotere omzet haalt, en varieert naargelang van de bewaartijd van de groenten.

“De vraag stijgt”, zegt Claes. “Bepaalde bestellingen moeten we weigeren. Een order van 100 ton wortelen bijvoorbeeld kunnen we niet aan. Heel wat van onze teelten zijn immers vooraf besproken met de klant, nieuwe afspraken kunnen pas volgend jaar. We hebben dringend bio-boeren nodig. Maar een boer zal pas overschakelen op bio-teelt als hij afzet heeft. Daarom is Atalanta opgericht : wij organiseren die afzet voor hem.”

FILIP CLAES (ATALANTA) Onze klant zal geen vijf weken na elkaar spruitjes moeten eten, wij zorgen voor variatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content