GAT IN KAMEROENSE MARKT

Kameroener Patrice Ngalle wil lokale artisanale producten aan Europese kwaliteitsnormen koppelen.

“In België worden nauwelijks producten uit Kameroen geïmporteerd. Toch niet op onze manier. Wij koppelen artisanaal gemaakte producten aan Europese kwaliteitsnormen.” Kameroener Patrice Ngalle is bestuurder van de cv Belafim, een firma die waren uit zijn geboorteland importeert in België. In het gamma steken leren koffers, rugzakken, portefeuilles ; stof voor gordijnen, bed- en tafellakens uit katoen ; synthetisch haar en pruiken ; en tenslotte exotisch fruit en groenten. In omzet uitgedrukt geeft dit 28 % voor voeding, 59 % voor synthetisch haar ; textiel en leer maken 13 %. Maar dit zijn erg voorlopige cijfers voor het nog jonge bedrijf, dat in december vorig jaar het levenslicht zag. “Textiel moet onze belangrijkste activiteit worden. Daarbij hoort ook de creatie van een merknaam. Op die manier moeten we ons duidelijk kunnen onderscheiden van andere textielwaren die eveneens uit Afrika komen. Want textiel leveren we aan zowat alle kleinhandelszaken.”

Patrice Ngalle weet, naar eigen zeggen, de kleine zelfstandige nog steeds te overtuigen om zijn producten te kopen. Tot de troeven behoren het totaalpakket (onder meer tafellakens met een daarbijhorende set servetten), de lange bewaartijd van het natuurlijke katoen en de artisanale productie. “De aanvoer van textiel is verzekerd. We sluiten contracten af met plaatselijke coöperatieve verenigingen. Maar de productie moet omhoog en sneller worden afgewerkt.”

De cliënteel bestaat bijna uitsluitend uit Europeanen. Leder en textiel beperken zich voorlopig tot België, het synthetisch haar (met merknaam Anna Super) wordt verdeeld in de Benelux. Voeding wordt verkocht via de Pakistaanse voedingswinkels, die meer en meer de markt van exotisch fruit controleren.

Belafim verwacht het eerste boekjaar af te sluiten met een omzet van 4 miljoen frank. De cv wordt “binnen enkele weken” omgevormd tot een bvba. Patrice Ngalle leidt het bedrijf samen met Jean-François Van Daele. Een gewezen studiegenoot, want Ngalle startte in 1987 studies marketing in België. En besloot hier te blijven. Op termijn zoekt het bedrijf aandeelhouders in Kameroen zelf. Binnen de coöperatieve verenigingen die de producten leveren.

“Kameroen is een land met enorme mogelijkheden. Maar het moet middelen krijgen om die te benutten,” militeert Patrice niet zonder heimwee.

PATRICE NGALLE (BELAFIM) Kameroen is een land met enorme mogelijkheden. Maar het moet middelen krijgen om die te benutten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content