Game, set and match… in het bedrijf
Deze week speelt Kim Clijsters haar laatste tornooi in België. Gaapt er een zwart gat? Ex-tennisster Dominique Monami toont dat topsporters ook hun weg in het bedrijfsleven kunnen vinden.
Nummer negen op de wereldranglijst van het tennis, bronzen medaille op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en Sportvrouw van het Jaar in 1998. De carrière van Dominique Monami mag gezien worden. Ze verdiende bruto twee miljoen dollar aan prijzengeld. De Waalse frêle speelster hing het racket in 2000 aan de haak. De nieuwe sterren, Kim Clijsters en Justine Henin, rukten op naar de top.
Deze week speelt Kim Clijsters op de Proximus Diamond Games haar laatste tornooi in België. Eind dit jaar stopt ze. Wacht het zwarte gat? Dominique Monami toont dat profsporters ook in het bedrijfsleven een rol kunnen spelen. Als coach van Mentally Fit Institute (zie kader) geeft ze sinds twee jaar energie- en stressmanagement aan managers.
TRENDS. Is uw sportervaring nuttig in uw nieuwe job?
DOMINIQUE MONAMI. “Mensen in het bedrijfsleven moeten presteren en krijgen steeds een hoger doel. Net zoals in de sport. Het komt erop aan je energie zo goed mogelijk te gebruiken. Wat is het verschil tussen iemand die goed kan tennissen en een toptennisser? De mentale sterkte, de betere beheersing van de emoties en de betere fysiek. Dat zijn ook sleutels om in bedrijven beter te presteren. Dat leren we aan in conferenties en seminaries.”
Wat moet ik me daarbij voorstellen?
MONAMI. “Als ik een matchpunt moet spelen en ik voel me niet zo zeker, dan ga ik op zoek naar bepaalde rituelen. Of naar een uitlaatklep om terug controle te krijgen over mijn emotie. Bijvoorbeeld de bal een zelfde aantal keer laten botsen. Of de handdoek nemen. Ook in stresssituaties in het bedrijfsleven kun je dit soort tools gebruiken. Het is geen psychologie, het gaat om technieken die je op het terrein kan gebruiken.”
Hoe bent u bij Mentally Fit Institute terechtgekomen?
MONAMI. “Eigenaar Alain Goudsmet is een vriend van vroeger uit de tenniswereld. Toen hij dit bedrijf heeft overgenomen, zijn onze wegen gesplitst. Ik heb hem vier jaar geleden opnieuw ontmoet bij de Diamond Games in Antwerpen. Hij vroeg me of ik graag coach wou worden in zijn bedrijf. Ik heb hem een aantal keren gevolgd en vond het boeiend. Ik heb dan anderhalf jaar collega’s gevolgd om echt te begrijpen hoe de bedrijfswereld in elkaar zit. Ik moest alles leren, ook hoe een computer werkt, hoe je een presentatie maakt, wat PowerPoint is…”
Wat heeft u verrast in het bedrijfsleven?
MONAMI. “Dat mensen wachten tot het laatste moment om oplossingen te zoeken voor hun problemen. De technische vaardigheden zijn belangrijk, maar als je problemen hebt, kan je niet efficiënt werken.”
Uit een enquête van Trends vorig jaar bleken slaapproblemen bij managers veel voor te komen. Velen slikken ook medicijnen. Stelt u dat ook vast?
MONAMI. “Ik word heel veel geconfronteerd met mensen die slaapproblemen hebben. Slaap is uitermate belangrijk. Je gebruikt energie tijdens de dag en als je die niet kan bijvullen tijdens je slaap kom je in een vicieuze cirkel terecht. Een depressie is de volgende stap.”
Stress is een oorzaak van slaapproblemen. Hoe bestrijd je dat?
MONAMI. “Stress is een perceptie. Voor een bepaald evenement kan iemand gestresseerd zijn en een ander persoon helemaal niet. Jij voelt de stress. Het is niet de stress die naar jou komt. Een manager voelt altijd druk en pas als hij die druk niet kan beheersen, wordt het stress. Dan heb je rituelen en uitlaatkleppen nodig. Of relaxatietechnieken. Vaak zijn relatieproblemen op het werk de oorzaak van stress.”
Waarom hebt u de keuze voor het bedrijfsleven gemaakt? Veel topsporters blijven in hun sport actief.
MONAMI. “Ik had de top bereikt in mijn sport. Ik heb een jaar tennisles gegeven, maar ik had daar geen voldoening van. Ik wou iets vinden waar ik op lange termijn iets in kon opbouwen. In deze job kan ik groeien. Ik heb ook veel contact met mensen. Dat heb ik gemist tijdens mijn carrière.”
Uw topsportervaring heeft voordelen. Maar zijn er ook nadelen?
MONAMI. “Niet echt. Als vrouw heb je wel een handicap in de bedrijfswereld. Het blijft een mannenwereld. Ik voel dat, maar ik heb er zelf geen last van. De mannen hebben bewondering voor mijn prestaties. Ik heb mijn visitekaartje, ik moet niets meer bewijzen. Het is voor mij makkelijker dan voor een doorsneevrouw. Ik heb bereikt wat heel wat managers willen bereiken: de top. Ze zijn gefascineerd over hoe je de top kan bereiken.”
U hebt enkel middelbare studies gevolgd. Is het gebrek aan opleiding geen nadeel?
MONAMI. “Ik heb moderne talen gestudeerd in een college van de jezuïeten. Dat was toch wel een moeilijke studie. Ik heb inderdaad geen universiteit gedaan, maar die tien jaar proftennis zijn een universiteit van het leven.”
Moet u eigenlijk nog werken?
MONAMI. “Zeker. Die twee miljoen dollar prijzengeld zijn bruto en de onkosten in tennis zijn vreselijk hoog. Ik heb wel een reserve opzijgezet, maar niet voldoende om te kunnen rentenieren. Stoppen met werken op 33 jaar zou ook een beetje saai zijn. Ik moet me wel geen zorgen maken over de toekomst.”
Bij heel wat collega’s is het einde van de sportcarrière niet makkelijk.
MONAMI. “Het is jammer dat sporters na hun carrière niet begeleid worden. Meestal belanden ze in een zwart gat. Topsporters zijn de beste vrienden van de mensen als ze aan de top staan, maar als ze stoppen, zijn ze niemand meer.”
Dat hebt u gemerkt toen u na uw carrière een golfproject in uw woonplaats Rotselaar wou starten.
MONAMI. “Een aantal mensen was ertegen gekant. Op een bepaald moment werd het ook communautair gespeeld. Bepaalde slogans werden in het Frans geschreven. Duidelijk gericht aan mij als Waalse. Dat was pijnlijk. Ik was zo teleurgesteld. Als je kampioen wordt, dan zijn ze blij dat Rotselaar in de krant staat. Ik wou daar niet meer wonen. Ik ben toen naar Keerbergen verhuisd. Sinds 2004, na mijn scheiding, woon ik in Leest bij Mechelen. Ik ben opnieuw getrouwd vorig jaar.”
Na de mislukking in Rotselaar hebt u met uw ex-man een golf in Bornem opgezet.
MONAMI. “Ik speelde al een tijd golf in mijn vrije tijd, maar het was wel meer zijn project dan het mijne. Ik deed de public relations en stond in de winkel. Toen we gescheiden zijn, heeft hij de golf overgenomen.”
Kim Clijsters stopt dit jaar. Zou ze ook in het bedrijfsleven actief kunnen worden?
MONAMI. “Ze zou dat wel kunnen als ze het wil. Sportmensen hebben veel capaciteiten. En als ze ook graag met mensen bezig zijn, is er veel mogelijk.”
Guido Muelenaer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier