‘Fusie- en overnamemarkt verzwakt’
In de eerste helft van 2023 zullen private-equitygroepen minder grote fusies en overnames doen. Dat stelt het advocatenkantoor Linklaters in een verslag over de verwachtingen voor 2023. Arnaud Coibion, partner van Linklaters, licht toe.
1 Waarom zou de fusie- en overnameactiviteit afnemen?
ARNAUD COIBION. “Na de bankencrisis in 2008 werden de private-equitygroepen de motoren van grote transacties. Dat is nu veel minder het geval, omdat het moeilijk is financiering te krijgen van banken of rechtstreekse financiers, en dat blijft zo nog een tijd. De banken zijn bang om als kredietverstrekker op te treden bij private-equity-transacties. Er is veel onzekerheid in de markt door de stijgende rente, de oorlog in Oekraïne en de volatiele energieprijzen. Die laatste maken het erg moeilijk om de waarde van de overnametargets te bepalen. Zeker deals boven 150 miljoen euro zullen in de eerste jaarhelft minder voorkomen.”
2 U verwacht een heropleving tegen de zomer?
COIBION. “Ik denk dat er dan minder geopolitieke turbulentie zal zijn. Ook zal de rente stabieler worden. Private-equitygroepen zullen dan weer deals overwegen met deze vernieuwde financiële hefboom. Ze beschikken nog over een aanzienlijke financiële reserve, die ze liever gebruiken voor een transactie dan die uit te keren aan hun aandeelhouders. Ook worden ze na een bepaalde periode gedwongen om hun portfolio op te schonen en bedrijven te verkopen.”
3 Zullen industriële spelers weer op de voorgrond treden?
COIBION. “Ook zij hebben het moeilijk om de waarde van overnamedoelen in te schatten. Toch zijn er factoren die hen ertoe aanzetten actiever te worden. Door de hoge energieprijzen worden bedrijven gedwongen om zich te heroriënteren. Zij moeten zich herorganiseren, joint ventures aangaan, randactiviteiten afstoten of hun kernactiviteit versterken. Ik verwacht vooral veel transacties met technologie- en telecomgroepen, maar ook door bedrijven die inspelen op de energietransitie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier