From Russia with love

© GF

‘Fake news’. Dat is het antwoord dat Donald Trump steevast geeft als hij vragen krijgt over banden van hem en zijn entourage met Russische politici en zakenlui. Het huis Trump, het huis Poetin van de Amerikaanse journalist Craig Unger leert dat er al jaren sprake is van collusie tussen Donald Trump en invloedrijke Russen, tot in de naaste entourage van president Vladimir Poetin toe.

Over Trump is Unger duidelijk: hij heeft zijn financiële vermogen en vastgoedimperium deels te danken aan kapitaal van Russische immigranten in de Verenigde Staten en aan oligarchen in Moskou en Sint-Petersburg. Vaak investeerden ze in Trumps vastgoedprojecten om misdaadgeld wit te wassen. In 1984 bijvoorbeeld kocht de Rus David Bogatin voor 6 miljoen euro vijf appartementen in de Trump Tower. Zo raakten miljoenen aan accijnsfraude met brandstof ‘geregulariseerd’. Ook de vakantieresorts van Trump in Florida zijn met Russisch geld gefinancierd, net als zijn casino’s, die zo van het faillissement werden gered. Tien jaar geleden financierde de projectontwikkelaar Bayrock de Trump Soho-toren. De figuren achter Bayrock zijn veroordeelde Russische criminelen, zoals Felix Sater en Tamir Sapir.

Craig Unger, Het huis Trump, het huis  Poetin. Spectrum, 2018, 413 blz.,  22,50 euro
Craig Unger, Het huis Trump, het huis Poetin. Spectrum, 2018, 413 blz., 22,50 euro

Wist Donald Trump dat een reukje hing aan het geld van de investeerders? Craig Unger gaat uit van wel en denkt dat Trump mogelijk gechanteerd werd. In 1987 bezocht Trump Moskou. Hij tastte er het terrein af voor de bouw van een Trump Tower. Volgers Unger zou daar compromitterend materiaal ( Kompromat in het Russisch) zijn verzameld over de vastgoedtycoon. Daarna zou Trump weinig anders gekund hebben dan het Russische geld te aanvaarden. Alleen is het niet duidelijk wat dat compromitterende materiaal zou zijn. Unger suggereert veel, maar brengt geen bewijzen aan.

Hetzelfde geldt voor de mogelijke beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 door Rusland. Het klopt dat figuren uit de entourage van Trump goede banden hebben met het Rusland van Poetin. Maar dat er – zoals Unger beweert – een Russisch complot is om via de verkiezing van Trump de Amerikaanse democratie te ondermijnen, is vergezocht. De overwinning van de Republikein is vooral te zoeken in de zwakte van tegenstander Hillary Clinton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content