FRISWIT. FRIS IN HET ZADEL

Wie zich Friswit noemt, laat schijnbaar bitter weinig over aan de fantazie van wie naar de aktiviteiten peilt. Toch gaat het geenszins om een wasserij.

Friswit is een dochteronderneming van de Britse holding BET, een groep die 1994 afsloot met een omzet van 95 miljard frank en aktief is op talloze terreinen, zoals transport, catering, beveiligingssystemen en textielverhuur. Service is de rode draad in dit verhaal.

Het Belgische filiaal werkt in de textielverhuur. Legt algemeen direkteur Robert Geens van Friswit Healthcare uit : “Enerzijds zijn we als Friswit aktief in de linnenverhuur aan bedrijven en anderzijds als Friswit Healthcare in de dienstverlening aan rusthuizen en ziekenhuizen. ” Hoogstraten is de administratieve zetel van de beide Friswitten.

De linnenverhuur draait op drie produktie- en verkooppunten : Hoogstraten, Zele en Nijvel. De Waals-Brabantse produktie-eenheid sluit begin februari voorgoed de deuren. Linnenverhuur is een ruim begrip. Friswit werkt zowel voor heel grote bedrijven als voor detailhandels : bakkers, beenhouwers, horeca… Er wordt niet enkel bedrijfskledij ter beschikking gesteld, maar de klanten kunnen ook terecht voor matten en toiletartikelen zoals rolhanddoeken en zeep. In dit segment stelt Friswit-België 410 mensen tewerk die in 1993 zorgden voor een omzet van 789 miljoen frank.

Friswit Healthcare vinden we terug in Hoogstraten, Lokeren en Doornik. Vooral de dienstkledij en het linnen voor operatiekwartieren vormen een opmerkelijke niche. Friswit Healthcare claimt een marktaandeel van 22 % van alle Belgische rust- en ziekenhuizen en legt gespecializeerde pakketten klaar voor veeleisende klanten. Zegt Geens : “Wij stellen volledige pakketten samen per soort van ingreep. Deze worden gewassen, gestreken, ontpluisd, gepakketteerd, gevouwen, verpakt, gesterilizeerd, gekontroleerd per lot, tien dagen in quarantaine gezet en dan geleverd. “

In de sektor linnenverhuur investeerde Friswit in 1993 voor heel het land 162,62 miljoen. Ook voor de sektor gezondheidszorg zijn belangrijke inspanningen op til. Tot hiertoe wordt de sterilizatie uitbesteed en dat zal wellicht nog een hele tijd zo blijven. Toch wil Friswit Healthcare in de loop van volgend jaar starten met de ontwikkeling van een bijkomende afzonderlijke ruimte die voldoet aan de nieuwe wettelijke definitie van clean room, de plaats waar de goederen uit de wasserij worden ontvangen.

In Hoogstraten werken in beide deel-sektoren zo’n 250 werknemers. Verregaande automatizeringsplannen, vooral dan in de gezondheidszorgen, zouden volgens Robert Geens nauwelijks enige impact hebben op de werkgelegenheid in de toekomst.

PPG

ROBERT GEENS (FRISWIT) Linnen- en dienstkledijverhuur aan slager en chirurg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content