FRIS EN FRUITIG

Allo Fruits groeide uit tot marktleider in gepersonaliseerde fruitkorven. Negen op tien klanten zijn bedrijven.

Te mooi om van te snoepen. Die vreemde ervaring ondervond Patricia Vanderhaeghen bij de opstart van de bvba Allo Fruits. De Brusselse kmo begon in 1989 met de gepersonaliseerde verkoop van fruitmanden aan bedrijven. De eerste manden bevatten voornamelijk exotisch fruit, sierlijk in de korf geschikt. “In een bijsluiter gaven we informatie over de vruchten. Maar de klanten raakten ze niet aan. Deels door onwennigheid, deels door de mooi opgesmukte korven.”

Vandaag maakt Allo Fruits nog steeds gepersonaliseerde fruitkorven, die echter ook Belgisch fruit bevatten. Negentig procent van de klanten zijn nog steeds bedrijven, zowel kmo’s als grote kleppers. Siemens, Nestlé, Tefal en Coca-Cola leggen hun klanten in de watten met manden van Allo Fruits. Voor Materne maakt het Brusselse bedrijf picknickmanden, met naast vers fruit, ook de jongste lading confituur van het bedrijf. “Die promotionele korven worden steeds belangrijker,” weet Patricia Vanderhaeghen. “Ze zijn, door het gepersonaliseerde karakter, een uitstekend middel bij de lancering van een nieuw product.”

Toen Allo Fruits in 1989 van start ging, was er maar één concurrent. Die maakte echter voornamelijk grote volumes. Vandaag is Allo Fruits, naar eigen zeggen, nog de enige op de markt. De niet-gestructureerde concurrentie komt alleen van bloemenwinkels en detaillisten. Allo Fruits breidde de gamma de voorbije jaren stelselmatig uit, tot vandaag 160 producten. Thematische korven vormen daarbij steeds de hoofdmoot. Ze worden vooral gegeven bij geboorten, huwelijken en ziekten. Ook deze thematische korven zijn in hoofdzaak voor bedrijven bestemd. Een ziek personeelslid thuis een attentie bezorgen, is volgens Patricia Vanderhaeghen een belangrijk element in het personeelsbeleid. Daarnaast levert Allo Fruits ook vaak korven op verjaardagen van personeelsleden. Allo Fruits werkt op basis van een eigen kalendersysteem, zodat de vergeetachtige klant zijn personeel of zakenrelatie niet voor het hoofd stoot.

De bvba Allo Fruits telt twee werknemers, een tiental zelfstandige leveranciers, en haalde vorig jaar een omzet van 9 miljoen frank. Allo Fruits is actief in het hele land, het groothertogdom Luxemburg, Noord-Frankrijk en Nederland.

PATRICIA VANDERHAEGHEN EN MARYLINE GOYENS (ALLO FRUITS) Een gepersonaliseerde fruitkorf als instrument voor de personeelsdirecteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content