Frederik Aerts maakt zijn eigen potje
Frederik Aerts is niet meteen een ronkende naam in de Belgische designwereld. Toch is hij een van de meest gelauwerde designers van ons land. De voorbije vijftien jaar ontving hij meer dan 30 internationale awards. Voor kookpotten en radiatoren, nog wel.
Dit jaar was het weer zo ver, Frederik Aerts (39) ontving een Red Dot Award, deze keer voor de Neo Glass Cookware-kookpotten die hij ontwierp voor Berghoff. Hoeveel awards hij intussen op zijn naam heeft, weet hij zelf niet meer – “meer dan 30, denk ik” – maar hij voelt zich wel nog altijd vereerd.
“Het blijft altijd iets speciaals. Als je er veel wint, lijkt het op den duur heel eenvoudig en evident, maar dat is het niet. De concurrentie is zeer groot, zeker bij keukenuitrusting. Er komen enorm veel producten op de markt van merken die allemaal met professionele designers werken. Voor de Neo Cookware heb ik ook een nominatie voor de Designpreis Deutschland 2010 gekregen. Of ik de award krijg, weet ik binnenkort, maar de nominatie is al een halve award waard. Je kunt er niet voor inschrijven, zoals bij de andere wedstrijden.”
See you later, radiator
Frederik Aerts studeerde in 1994 af als master in productdesign aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Communicatie en Vormgeving in Genk. Hij ontwierp eerst verlichting en daarna ging hij als ontwerper aan de slag bij Vasco, producent van radiatoren.
“Ik heb vijf jaar bij Vasco gewerkt, maar van alle producten die ik tot nu toe gedaan heb, is wat ik nu doe mijn favoriet. De diversiteit in de producten is in de keukensector heel groot en je kunt met heel veel verschillende materialen en productietechnieken werken. Berghoff heeft ook een enorme drive om nieuwe producten te ontwikkelen. De druk zit altijd op productontwikkeling, daar willen ze zich mee in de kijker werken. Binnenkort komen er nieuwe keukengadgets op de markt die ik ontworpen heb.”
Hoe simpel het ook lijkt, keukenproducten ontwerpen is een discipline apart, benadrukt Aerts. “Het lijkt soms heel simpel, maar de moeilijkheidsgraad is heel hoog. Ik probeer nieuwe materialen te gebruiken of nieuwe functionaliteiten te bedenken. De productontwikkeling is enorm in vergelijking met de functie en de omvang van de producten.”
“Toen ik vertrok bij Vasco wou ik heel bewust gebruiksvoorwerpen voor consumenten gaan ontwerpen. Verlichting en radiatoren zijn heel statische producten. Ze staan of ze hangen en ze mogen niet al te veel opvallen. Ik maakte toen al heel strakke, functionele dingen, zoals ik ook nog altijd doe. Ik probeer alles zo simpel mogelijk te houden, met een goede combinatie tussen functie en vorm. Neo-kookpotten zien er heel eenvoudig uit, maar ze zijn vernieuwend in vormgeving en functionaliteit. Dat merk je onder meer aan de handvaten.”
Een volbloed keukenpiet is Aerts zelf niet, maar alle nieuwe productsamples die binnenkomen, neemt hij wel mee naar huis om te testen. “Ik sta wel graag in de keuken om te bakken. Strikt genomen hoef ik geen chef te zijn, maar het is goed als je zelf een beetje een notie hebt van waar je producten voor gebruikt worden.”
Bekend van LA tot China
Eén nadeel van keukenproducten maken, en voor één producent dan nog wel, is dat je als designer minder in de kijker loopt. “Ik vind het plezant om aandacht te krijgen, maar dat is niet het belangrijkste. Ik mag de jongste jaren sowieso niet klagen: ik stond in de Los Angeles Times en onlangs besteedde het toonaangevende Chinese designmagazine Vision maar liefst zes pagina’s aan mij. Onze producten staan ook tentoongesteld in het Belgische paviljoen in Sjanghai en daar krijgen we ook aandacht. Natuurlijk geniet ik van die aandacht, maar ik sta even graag in de schaduw.”
“Het is waar dat de meubelontwerpers doorgaans op veel meer aandacht kunnen rekenen in de pers en misschien voor voller worden aangezien, maar dat is dan maar zo. Ik doe nu vooral wat ik graag doe, dat is wat mij het meeste interesseert. Misschien wil ik nog wel eens meubelen ontwerpen. Dat interesseert me evengoed.”
Hoe komt het dat Aerts met zijn aantrekkelijke curriculum niet als zelfstandige aan de slag gaat? “Ja, die vraag krijg ik wel meer. Maar voorlopig zit ik goed. Ik heb een keuze gemaakt waar ik me gelukkig bij voel. Ik krijg op dit moment veel kansen. Berghoff volgt me overal in.”
Door dominique soenens
“Ik probeer nieuwe materialen te gebruiken of nieuwe functionaliteiten te bedenken” Frederik Aerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier