Franse sportketen Decathlon wil logistieke activiteiten in depot in Willebroek stopzetten: 132 banen op de tocht

Foto: Belga

De Franse sportketen Decathlon zal de logistieke activiteiten in het depot in Willebroek stopzetten. Dat betekent dat er in Willebroek tegen eind dit jaar 132 banen verdwijnen. Dat heeft de directie dinsdagvoormiddag aangekondigd. Volgens de vakbonden is er bij de directie geen respect voor het sociaal overleg.

“Het Europese logistieke netwerk van distributiemagazijnen moet worden getransformeerd om beter tegemoet te komen aan de behoeften van klanten”, klinkt het bij de directie. Dat toekomstig netwerk moet “een betere beschikbaarheid van producten garanderen, levertijd verkorten en zich aanpassen aan de noden van de sportmarkt”. 

Lees verder onder de video

Het is de intentie van Decathlon om tegen eind 2024 alle logistieke activiteiten in het distributiecentrum van Willebroek te beëindigen. Op de commerciële activiteiten zou er geen impact zijn. In het depot in Willebroek werken volgens de directie in totaal 163 mensen. De vakbonden spreken over 240 mensen, zonder interimarbeiders mee te tellen.

Concreet gaat het om 132 contracten van onbepaalde duur die verdwijnen. De vakbonden zien al geruime tijd een evolutie naar meer interimarbeid en wijzen ook op de hoge winsten van de sportketen, “waarvan 80 procent naar de aandeelhouders gaat”. 

Dinsdagvoormiddag werd het ontslag van 132 mensen al de facto geïnterpreteerd als het annuleren van de logistieke activiteiten.  “De 132 magazijniers en leidinggevenden krijgen wel nieuwe functies aangeboden binnen de Decathlon-groep”, zegt de Franse sportketen. “In dat geval krijgen de huidige medewerkers de nodige opleiding en voorrang op externen.”

‘Geen respect voor sociaal overleg’

Al meer dan een jaar zijn er in Willebroek regelmatig stakingen. “Men denkt dat België Bangladesh is en legt de nationale wetgeving naast zich neer”, zeggen vakbonden BBTK en ACV Puls. De bonden wijzen erop dat men niet de gemeenschappelijke belangen kon verdedigen tijdens de ondernemingsraad. “Men heeft geen respect voor sociaal overleg”, zeggen ze. De ondernemingsraad vond online plaats en de vakbondsafgevaardigden konden naar eigen zeggen niet inloggen.

Donderdag 25 april volgt een nieuwe ondernemingsraad. Daar kunnen de bonden vragen stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content