FRANS ONDERZOEK

OVERFAKTURATIE ?

“De aanklacht tegen Pierre Suard is een symbolische maatregel die veel verder reikt dan zijn persoonlijke aktiviteiten, ” schreef de Franse krant Libération vorige week in een editoriaal. “Een Frans bedrijfssysteem sui generis, nauw verweven met de overheid en de straffeloosheid van de bazen, staat op het spel. “

Topman van Alcatel Alsthom, Pierre Suard, werd onlangs aangeklaagd op beschuldigingen van fraude en misbruik van bedrijfsfondsen. Hij werd ontheven uit al z’n funkties binnen Alcatel en mag geen kontakt meer hebben met het personeel. De beschuldigingen gaan terug op een onderzoek, dat bijna 1 jaar duurde en gevoerd werd door rechter Jean-Marie d’Huy, naar een mogelijke systematische overfakturatie door Alcatel aan het adres van de telefoonoperator France Télécom en het mogelijke misbruik door Suard van geld van de onderneming om bij hem thuis een veiligheidssysteem van 3,4 miljoen Franse frank (21 miljoen frank) te installeren.

Suard, die de beschuldigingen ontkent, gaf geen kommentaar. Alcatel blijft Suard zijn volledige steun toezeggen. Voorzitter van Alcatel, François de Laage de Meux, voerde aan dat het bedrijf het slachtoffer was van een “uitgebreide destabilizatiecampagne” door een niet nader genoemde konkurrent. Pierre Suard, een diskrete maar autokratische man van 61 met brilletje en keurig gekapt zilverkleurig haar, is één van de best betaalde en meest invloedrijke zakenlui van Frankrijk.

Ook al krijgt hij uiteindelijk zijn job terug, toch vrezen heel wat mensen dat de maatregelen van de rechter ernstige schade zullen toebrengen aan het imago van de onderneming, wat haar op de overzeese markten duur te staan zou kunnen komen. In ’93 kwam 71 % van de Alcatel-verkoopomzet 156,3 miljard Franse frank van de export, die zowat alles van telefoonschakelingen tot hogesnelheidstreinen omvat.

Het onderzoeksverslag van rechter d’Huy oogt niet minnetjes. Zijn speurwerk zou uitwijzen dat de overfakturatie in de transmissie-afdeling opliep tot 102 miljoen Franse frank. Een ontslagen Alcatel-bediende beweerde zelfs dat Alcatel France Télécom ook systematisch overfaktureerde voor schakelapparatuur, en wel via een wereldwijd netwerk van valse fakturen : goed voor in totaal 674,4 miljoen Franse frank tussen ’91 en ’93.

“De term overfakturatie is totaal ongepast en weerspiegelt zeker niet de toestand, ” reageerde François de Laage de Meux in The Wall Street Journal Europe. Hij zei dat het in vele landen gebruikelijk is dat de kosten voor O&O van materiaal, dat door een marktleider wordt geproduceerd, door het telefoonmonopolie opgeslorpt worden onder de vorm van hogere prijzen dan deze die gelden op de exportmarkt. “Het is dat of niet meer konkurrentieel zijn, ” stelde hij in The Wall Street.

Hierover gepolst, antwoordt Julien De Wilde : “De prijzenstruktuur in België is erg verschillend. Men kan hier gerust de boeken komen inkijken, maar het is onbegonnen werk om een internationale vergelijking van de prijs per telefoonlijn te maken. Er bestaat niet zoiets als de lijn. De technologie-mix, die daaraan vasthangt, verschilt van land tot land of van markt tot markt. Algauw vergelijk je appels met peren. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content