Frans adresje

Voor een geanimeerd, ongecompliceerd en goedkoop etentje is er Le Damoiselle. De eetzaal van het typisch Franse huiskamerrestaurant is het domein van Pauline en Mathias, twee Fransen, die hun gasten royaal en warm onthalen. Zes jaar geleden namen ze hun intrek en richtten ze de ruimte in met bescheiden middelen. De meubels en de voorwerpen hebben iets te vertellen. Het werk van de exposerende kunstenaars verandert maandelijks. Men zit op kleurrijke houten stoelen en men eet van tafels die zijn gedekt met plastic in bloemetjesmotief.

De chef-kok is de Fransman Titouan Bussiere. In zijn bereidingen koppelt hij de Franse bistrokeuken aan wereldse invloeden. De lunch behoort tot de beste prijs-kwaliteitsverhouding van Brussel. Voor 14 euro kiest men een voorgerecht en een hoofdgerecht of een hoofdgerecht en een nagerecht. À la carte kosten alle voorgerechten 5,50 euro, een hoofdgerecht 13 euro en een nagerecht 5,50 euro. ’s Avonds kiest men voor de democratische prijs van 19,50 euro een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht uit de kaart. Het repertoire is afgestemd op het aanbod en verandert wekelijks. De wijnkaart brengt flessen met kleine prijsjes samen. Heel wat wijnen zijn met respect voor de mens en de natuur gemaakt. Elke maand wordt een andere producent naar voren gebracht. Voor de bierliefhebbers wacht een collectie geuzes van Cantillon.

Onze keuze ging naar twee voorgerechten. Een landelijke terrine, samengesteld uit het vlees van een varkenshammetje en verse kruiden was smakelijk in zijn eenvoud en werd opgediend met rode biet, repen wortel, raap en dun gesneden toast. Op de grill bereide makreel kwam met venkel en citrusvrucht en ook daar regeerde de smaak. Bavette d’aloyau (+2 euro) of ‘vanglap’ van de onderkant van de koe volgde. Bij dat sappige, stevige vlees kwamen een portjus, geprakte aardappel en gekonfijte ui. Aan de andere kant van de tafel ging de keuze naar gebraden kip met citroen, krielaardappels, gekonfijte wortel en salieboter en ook die eenvoudige, bijna huiselijke bereiding was eerlijk en smaakvol. We sloten af met een nagerecht van bladerdeeg en tonkacrème en ook was er een mousse van verse kaas, gepocheerde peer en honing. Al wat op de borden kwam, was smakelijk en zonder praalzucht. Damoiselle is een adresje met een ziel, dat mag worden gekoesterd.

Le Damoiselle

Lombardijestraat 28a

1060 Sint-Gillis

Open van maandag tot en met vrijdag

Zaterdagavond komt de keuken van Syrië met vzw We Exist aan de beurt, zondagnamiddag presenteert boerderij Le Nord zijn bioproducten in de eetzaal

Kader: artistieke Franse bistro

Onthaal en bediening: wars van plechtigheid

Keuken: Franse bistrogerechten met wereldse invloeden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content