Frank Vandermarliere : ‘Energieprijzen worden veel volatieler’

De fel gestegen prijzen voor aardgas en elektriciteit jagen een vervelend schokgolfje door de Europese economie. In een jaar zijn de energieprijzen in België in juni met 18,8 procent gestegen. Aardgas is 24,7 procent duurder geworden en elektriciteit 10,4 procent. “Als de energieprijzen stijgen, dan neemt de inflatie sneller toe in België dan in de buurlanden”, zegt Frank Vandermarliere, de hoofdeconoom van de werkgeversfederatie Agoria.

1 Hoe schadelijk zijn die hogere energieprijzen voor onze economie?

“Gelukkig is de prijsstijging overal in Europa voelbaar en niet alleen in België, zodat de impact op onze concurrentiepositie beperkt blijft. Een lokale prijsstijging van de elektriciteitsprijs is veel schadelijker voor onze economie.”

2 Spreken we over meer dan een normalisatie van de gasprijs, na de forse daling van de prijzen vorig jaar?

“Toch wel. De Europese aardgasvoorraden waren nog nooit zo laag. Dat verklaart de forse prijsstijging evenwel niet volledig. De prijzen schieten te hard door. Daar zit ook een groot speculatief element in.”

3 Zijn de hogere energieprijzen ook een gevolg van het strengere Europese klimaatbeleid?

“Op de korte termijn brengt dat beleid niet noodzakelijke grote prijsstijgingen met zich. In de aanloop naar 2030 kunnen de prijzen wel doorschieten. Als reactie op het Europese klimaatbeleid investeren de energiebedrijven minder in de productiecapaciteit van fossiele brandstoffen. Een beperkter aanbod zal de energieprijzen veel volatieler maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content