Frank Deschuytere (50): ‘Voor wittebroodsweken was er weinig tijd’
Frank Deschuytere is een jaar CEO van het Leuvense Option. Voordien was Deschuytere zeven jaar technisch directeur van de digitale printerfabrikant Xeikon. Deschuytere was er in 2012-2013 CEO, tot Bencis Capital Partners en Gimv XL het bedrijf overnamen. Jan Smits, de voormalige financieel directeur van Option én van Punch, overtuigde hem de sprong naar Option te wagen. “Xeikon ging op zijn bek toen het Xerox wou zijn. Als nichespeler kon het zich veel beter verdedigen.” Smits trok daarmee een parallel tussen Xeikon en Option, dat zich moest heruitvinden onder druk van Chinese concurrenten.
Hoe kijkt u terug op het voorbije jaar?
FRANK DESCHUYTERE. “Voor wittebroodsweken was er weinig tijd. De eerste vijf maanden waren een zoektocht naar kapitaal. Ondertussen moesten we onze cash zo verstandig mogelijk beheren en tegelijk onze distributiekanalen omgooien van verkoop aan consumenten naar verkoop aan bedrijven. In het begin zagen we onszelf meer als box movers, dozenschuivers. Nu zijn we een partner die zijn klanten helpt oplossingen te brengen. Als de klant daar geen partners voor heeft, zoeken wij partners of doen we het zelf. Na vier à vijf maanden hebben we daarvoor een gespecialiseerd applicatieteam gevormd.”
In april haalde Option 12 miljoen euro aan converteerbare leningen binnen, vooral van Quaeroq en Marc Coucke. Speelden de voetbalrelaties van voorzitter Jan Callewaert een rol?
DESCHUYTERE. “Neen. Jan Callewaert heeft zijn professioneel netwerk aangesproken. Er is een aantal buitenlandse investeerders, maar dankzij Quaeroq is er een Vlaamse dynamiek ontstaan.”
Was het wat u had gedacht?
DESCHUYTERE. “Ik wist dat het zwaar zou worden. Een transformatie van het bedrijfsmodel, een product dat nog ontwikkeling vergde en dan kapitaalbesprekingen op de achtergrond.”
U bent ingestapt voor 200.000 euro.
DESCHUYTERE. “Ik heb woord gehouden. In het Engels zeggen ze: put your money where your mouth is.”
In augustus bleven de resultaten beneden uw verwachtingen.
DESCHUYTERE. “Dat was geen gemakkelijke mededeling. Een rol nemen in de ontwikkeling van oplossingen was de juiste weg. Dan wordt de vraag wanneer er substantiële inkomsten uit die deals komen.”
Bij uw komst is Belgacom als grote partner voorgesteld.
DESCHUYTERE. “De projecten met Belgacom waren kleinschaliger dan gehoopt, maar toch interessant. Om toepassingen schaalbaar te maken, moet je relevante kant-en-klare m2m-oplossingen bieden op ons CloudGate-platform. Voor de uitwerking is tijd nodig.”
Is er nog verdere afslanking op komst?
DESCHUYTERE. “Een aantal mensen is nog in opzeg na de herstructurering eind vorig jaar, maar er was geen bijkomende afslanking. Wij zijn nog met een kleine honderd.”
Komt er geld bij?
DESCHUYTERE. “Daar kan ik geen commentaar op geven.”
U blijft in conditie?
DESCHUYTERE. “Ik ben toch de Stelvio opgefietst (lacht). Weliswaar niet in het verwachte tempo.”
B.L.
“In het begin zagen we onszelf als box movers, dozenschuivers. Dat hebben we moeten aanpassen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier