FRANK BECKX (35): ‘GEEN BLAUWE HEMEL’

Het voorbije jaar was voor Frank Beckx een scharnierjaar. Zijn eerste jaar als CEO van essenscia Vlaanderen, de Vlaamse tak van de invloedrijke federatie voor chemie, kunststoffen en lifesciences, omvatte de moeder van alle verkiezingen, stakingsacties, de strijd tegen te hoge energiekosten, en last but not least, de geboorte van zijn eerste kind.

Waar kroop de meeste tijd in?

FRANK BECKX. “Het eerste halfjaar heb ik vooral kennisgemaakt met veel mensen en een veertigtal bedrijven bezocht. We hebben hun opmerkingen meegenomen in ons memorandum aan de regeringen, waarin we pleiten voor meer competitiviteit en betere randvoorwaarden. Ik durf te zeggen dat ik daarin een goede tandem vorm met onze voorzitter, Luc Delagaye van Agfa. En na de verkiezingen was het kennismaken met de nieuwe kabinetten, waarbij we met onze aanpak het verschil wilden maken. Wij zijn niet de grote tafelspringers die wekelijks in de krant staan met alarmerende kreten. We willen vooral inhoudelijk wegen op de dossiers. Dat heeft geleid tot een vrij open dialoog met de Vlaamse regering. Maar the proof of the pudding is in the eating. Onze doelstellingen doen omzetten in beleid is vooral het werk van dit jaar.”

Welke verzuchting hoorde u het meest tijdens die bedrijfsbezoeken?

BECKX. “De voornaamste is ‘maak het ons hier niet te moeilijk om te ondernemen’. Ze zeggen letterlijk ‘we willen investeren en jobs creëren. Laat het dan ook toe’. Dat gaat over complexe administratie, rechtszekerheid, maar vooral over hoe de energiekosten lager moeten. En ook het vinden van gekwalificeerd personeel is cruciaal.”

Er waren enkele stakingen bij Lanxess en Agfa. Speelt ons sociaal klimaat in ons nadeel?

BECKX. “Dat was een zware periode, maar dat waren individuele cases. Al bij al kan je zeggen dat we in de chemie een vrij goede sociale dialoog hebben. Al is er natuurlijk wel wat zenuwachtigheid en profileringsdrang nu we naar een sectorakkoord gaan en de sociale verkiezingen in aantocht zijn.”

Bij uw benoeming verweet u politici een gebrek aan sense of urgency.

BECKX. “De regeerakkoorden hebben een aantal voorstellen uit ons memorandum opgepikt, maar er is nog een lange weg af te leggen. Een blauwe hemel is het absoluut niet. Neem de energiekosten. Wat nu gebeurt, is eerder kostenverhogend, terwijl zowel de federale als de Vlaamse regering de energienorm expliciet heeft opgenomen in haar regeerakkoord. De distributienettarieven zijn naar boven gegaan, de strategische reserve wordt doorgerekend aan industriële verbruikers, en er moet snel een oplossing worden gevonden voor de erfenis van de groenestroomcertificaten.”

Vindt u steun bij de buurlanden?

BECKX. “We hebben met VNCI, onze Nederlandse zusterfederatie, gewerkt aan een Vlaams-Nederlandse strategie en aanbevelingen gedaan bij Europa en de twee regio’s. Het is belangrijk die internationale kaart te trekken.”

Wat brengt 2015 nog?

BECKX. “Een belangrijke doelstelling is verder bouwen aan het imago en de aantrekkingskracht van onze sector via acties voor jongeren. We hebben sinds begin dit jaar een structurele samenwerking met de Vlaamse hogescholenraad. En dit weekend zijn er onze vierjaarlijkse open dagen, een unieke kans om ons voor te stellen als een innovatieve sector waar het goed is om te werken.”

BE.L.

“Wij zijn niet de grote tafelspringers. Wij willen vooral inhoudelijk wegen op de dossiers”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content