Fotografie in beweging

Gent en Oostende zetten in op een fotografiezomer. De tentoonstellingen kijken met een hedendaagse blik naar de Summer of Love van 1967 en het nomadisme.

In het Fort Napoleon in Oostende blikken fotografen terug op de Summer of Love in 1967, vijftig jaar geleden. Die zomer was de officiële start van de hippiebeweging, die zich afzette tegen het establishment en de Vietnam-oorlog. Het was ook het jaar van ‘If you’re going to San Francisco‘, de hit van Scott McKenzie. Dat lied werd eerst de hymne van het Monterey Pop Festival en daarna van de flowerpowerbeweging. Twintig Belgische fotografen onderzoeken wat vandaag nog nazindert van die revolutie in de muziek, de mode, de seksuele omgangsvormen en het druggebruik. Onder meer Jimmy Kets, Lieve Blancquaert en Frederik Buyckx selecteerden een archiefbeeld uit de sixties en confronteerden het met eigen werk.

Ook in Gent is de fotografiezomer losgebarsten met 80 Days of Summer. Dat tweejaarlijkse festival is aan haar tweede editie toe. Rond één thema presenteren fotografen en enkele videomakers hun werk op historische locaties in Gent, zoals de Sint-Baafsabdij, de Sint-Pietersabdij, de Lakenhalle, het Hotel d’Hane Steenhuyse en het Museum Arnold Vander Haeghen. De rode draad van de expo’s is ‘Roots & Roads‘. Dat thema heeft meerdere invalshoeken, van het vluchtelingenprobleem tot het romantische idee van het nomadisme.

Antoine D’Agata, een van de meest controversiële Magnum-fotografen, toont in de Sint-Baafsabdij een reeks foto’s van vluchtelingen, maar dan op de rug gefotografeerd. Ze staan opgesteld als een kruisweg, een symbool voor hun pijnlijke tocht naar een onbekend land. Magnum-fotografe Bieke Depoorter ging op pad met vluchtelingen in Gent, terwijl Jeroen Toirkens een fotoreeks maakte bij de laatste nomaden van het noordelijk halfrond. Frank Gaudlitz deed de tocht van de ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt nog eens over en bekijkt de wereld door “ontgonnen ogen”.

Summer of Love, tot 1 oktober in Fort Napoleon in Oostende.

80 Days of Summer: Roots & Roads, tot 17 september in Gent.

2017_07_10_12_48_10_57.xml

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content