FORTIS
Maurice Lippens (56) heerst over een structuur die een geconsolideerde omzet van meer dan honderd miljard frank op jaarbasis genereert. Er werken 59.000 mensen, verspreid over de hele wereld.
Lippens is doctor in de rechten ( ULB) en houder van een MBA dat hij behaalde aan de prestigieuze Harvard Business School. Hij is één van de meest erkende bedrijfsleiders in ons land, een man die de mediabelangstelling die hij geniet voornamelijk te danken heeft aan de raid op de Generale. Dat was in 1988. Tot het bod van Suez op de Old Lady vertegenwoordigde Maurice Lippens op zijn eentje de Belgische vestiging op het nummer 30 van de Koningstraat. Hoewel hij door omstandigheden veel moest reizen, bleef zijn zwaartepunt in België liggen.
Om zich te herbronnen, speelt hij graag piano. Hij houdt ook van lezen en een etentje in een goed restaurant. Op zijn niveau van verantwoordelijkheid besteedt hij naar eigen zeggen een aanzienlijk gedeelte van zijn tijd aan zijn relaties met de aandeelhouders – de Generale Maatschappij van België houdt niet met handen en voeten vast aan haar participatie van 20% in het kapitaal van Fortis -, alsook aan de overnames en de uitbreidingsstrategie van de groep. Maurice Lippens kent de finesses van het economische, politieke en financiële raderwerk binnen ons landje. Hij schilderde België af als een netelig en voor buitenstaanders niet altijd even begrijpelijk kluwen. Hij is er in elk geval altijd in geslaagd de projecten waar hij achter stond tot een goed einde te brengen. Denken we maar aan de toenadering tussen AG en Amev, het beslag van de Generale Bank, de fusie tussen de Generale Bank en de ASLK… om de meest bekende voorbeelden te noemen. Van zijn medewerkers eist hij moed, integriteit en karakter. Hij houdt helemaal niet van mensen die misbruik maken van de macht waarover ze beschikken.
Historisch gezien gaat zijn bewondering uit naar mannen zoals Leopold II, Pasteur, Einstein, Monet of Churchill. Dichter bij onze tijd gelooft Lippens – die gefascineerd is door internet – rotsvast in de ontwikkeling van de elektronische handel. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat hij Bill Gates, Lernout & Hauspie en de stichters van Amazon.com en Yahoo! aanhaalt als zijn eigentijdse helden…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier