Fortis L Equity Indonesia (ISIN: LU0291299674)
In 2009 was het best presterende fonds over alle categorieën heen belegd in Indonesië. Alvin Pattisahusiwa, beheerder van het fonds Fortis Indonesië, kijkt vooruit naar het komende jaar.
De prestatie van uw fonds bedraagt bijna 150 %. Hoe verklaart u dat uitzonderlijke rendement?
ALVIN PATTISAHUSIWA: De Indonesische markt heeft het vorig jaar uitzonderlijk goed gedaan, met een stijging van 117 % in dollar. Wij zijn er bovendien in geslaagd om nog 31 % beter te doen. Ons succes is grotendeels te danken aan onze discipline op het gebied van beleggen. Zo zijn we vanaf het tweede kwartaal van 2009 positief geworden over de aandelenmarkten, wat een rechtstreekse invloed had op de samenstelling van ons fonds.
Wat zijn de grootste troeven van Indonesië?
PATTISAHUSIWA: Eerst en vooral is Indonesië de grootste economie van Zuidoost-Azië en de 19e grootste economie van de wereld. Vervolgens wordt Indonesië door sommigen beschouwd als een ideale kandidaat om toe te treden tot de selecte kring van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Indonesië vertoont immers bepaalde gelijkenissen met de BRIC-landen: de ondergrond is rijk aan natuurlijke rijkdommen en het land heeft een groot aantal inwoners en een aanzienlijke binnenlandse consumptie. Een andere troef van het land is de geslaagde installatie van een democratisch regime.
Wat zijn uw favoriete sectoren of thema’s?
PATTISAHUSIWA: Onze favoriete thema’s zijn grondstoffen, infrastructuur en binnenlandse consumptie. De binnenlandse consumptie wordt ondersteund door een historisch lage rente en een sterk ontwikkelende kredietmarkt.
Wat verwacht u van 2010?
PATTISAHUSIWA: Wij staan absoluut positief tegenover 2010. De Indonesische beurs biedt talloze opportuniteiten. Het wereldwijde economische herstel zal ongetwijfeld de grondstoffenprijzen de hoogte injagen, wat Indonesië uiteraard in de kaart zal spelen. Na het verkiezingsjaar 2009, waarin beleggers zich vooral concentreerden op de grootste kapitalisaties, komen we nu terug naar een meer normale situatie. De vorming van een nieuwe regering, die vastbesloten is om zwaar te investeren in de ontwikkeling van de infrastructuur, zal bovendien buitenlandse investeerders aantrekken. Een andere troef van het land is het herstel van het consumentenvertrouwen en de uiterst lage prijzen voor kredieten, wat de lokale consumptie een boost zal geven.
Kunnen we Indonesië beschouwen als stabiel op politiek en economisch vlak?
PATTISAHUSIWA: Als u Indonesië vergelijkt met andere landen in de wereld, zult u merken dat het land het macro-economisch gezien zeker niet zo slecht doet. In 2009 kon Indonesië een positieve groei voorleggen en is de inflatie beperkt gebleven tot 2,78 %. De rente bevond zich op 6,50 %, wat historisch laag is voor het land. Dankzij zijn fiscale discipline heeft Indonesië zijn schuld/bbp-ratio kunnen verlagen tot een comfortabel niveau van 30 % en de valutareserves van de centrale bank zijn met 67 miljard dollar nog nooit zo hoog geweest. Voor dit jaar verwachten wij echter een opstoot van de inflatie en een stijging van de rente tot 7,50 % als gevolg van het wereldwijde economische herstel en de stijging van de grondstoffenprijzen. Dat neemt niet weg dat de groei de komende vijf jaar hoger zal liggen dan 5 %, met een piek van 7 % tussen 2012 en 2014. Die groeidoelstelling zal des te gemakkelijker gehaald kunnen worden als buitenlandse investeerders interesse zullen tonen in Indonesië. In dat kader is het heel belangrijk om de infrastructuur verder te ontwikkelen. (C)
Door Karine Huet
“Indonesië is een ideale kandidaat om toe te treden tot de selecte kring van de BRIC-landen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier