Fors gestegen

© REUTERS

Rio Tinto is de op een na grootste mijngroep ter wereld. IJzererts staat in voor ruim de helft van de bedrijfswinst. Ook aluminium en bauxiet (samen 30 %) en koper (10 %) nemen een belangrijke plaats in. Rio is verder nog actief in diamant, uranium, steenkool en andere metalen en mineralen.

Bij de publicatie van de productiecijfers van het derde kwartaal werden de jaarprognoses voor ijzererts en koper naar beneden bijgesteld. Met uitzondering van steenkool voor energiecentrales (thermal coal) lag de productie van elke grondstof hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De totale ijzerertsproductie uit de Australische regio Pilbara bedraagt na drie kwartalen 243,9 miljoen ton. Dat is 7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aanvankelijk bedroeg de jaarprognose 330 miljoen ton. Rio lag op schema om dat cijfer te halen, want het vierde kwartaal is traditioneel het sterkste. Maar door vertragingen bij het onderhoud van de spoorweg- en haveninfrastructuur kan de productie tot 5 miljoen ton lager uitkomen. De nieuwe prognose bedraagt 325 tot 330 miljoen ton. De productieverwachting voor 2017 bleef ongewijzigd op 330 tot 340 miljoen ton. IJzererts werd dit jaar tegen de verwachtingen in flink duurder. De prijs klom van een dieptepunt van minder dan 40 dollar per ton in december tot meer dan 70 dollar per ton. Nadien volgde een terugval, maar ijzererts bleef ook tijdens de zomerperiode tussen 50 en 60 dollar per ton schommelen. Door de aanhoudende overcapaciteit en de grote voorraden kwam die klim onverwacht. De oorzaak ligt bij China, dat dit jaar door de aantrekkende bouwsector veel staal produceerde en verbruikte. IJzererts is de belangrijkste grondstof van staal. Over de duurzaamheid van de opleving van de ijzerertsprijs bestaat geen consensus. Wij bevinden ons in het voorzichtige kamp. De huizenprijzen in Sjanghai en Peking zijn in augustus en september met meer dan een kwart gestegen. Die schuldgedreven vastgoedhausse is niet duurzaam. Aan de aanbodzijde is er tegen de huidige prijzen ook geen enkele stimulans om de productie te beperken. Vale, Rio Tinto en BHP Billiton, de grootste drie ijzerertsproducenten, zullen in de eerste helft van volgend jaar gezamenlijk 50 miljoen ton meer produceren dan een jaar eerder. Tegen het einde van dit decennium zal het extra aanbod oplopen naar meer dan 200 miljoen ton. De productieprognose voor koper werd verlaagd. De productie bij Escondida (Chili) zal lager liggen door de ontginning van minder rijke ertslagen, terwijl Rio bij de Grasberg-mijn in Indonesië kampt met operationele en sociale problemen. De onderliggende winst van Rio Tinto daalde in de eerste jaarhelft met bijna de helft naar 1,56 miljard dollar, het laagste cijfer sinds 2004. De groep wil dit en volgend jaar de operationele kosten met 2 miljard dollar verlagen. Om de vrije kasstromen te verhogen wordt er ook gesnoeid in de kapitaaluitgaven. Ook het dividend zal worden aangepakt. De aandeelhoudersuitkering wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan de bedrijfswinst. Na de eerste jaarhelft bedroeg de nettoschuldpositie nog 12,9 miljard dollar.

Conclusie

Rio werd in het zog van de oplopende ijzerertsprijs sinds het dieptepunt in januari al bijna 80 procent duurder. Vanaf het huidige prijsniveau is het opwaartse potentieel voor ijzererts beperkt. Dat geldt ook voor Rio. Dividendbeleggers moeten er rekening mee houden dat het rendement vanaf 2017 fors zal dalen. Adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 4 november

OVER DE DUURZAAMHEID VAN DE OPLEVING VAN DE IJZERERTSPRIJS BESTAAT GEEN CONSENSUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content