FOD Economie wil kmo’s aansporen online actief te worden

Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De Belg koopt steeds meer online, maar Belgische zelfstandigen en kmo’s lopen nog heel wat inkomsten mis doordat ze niet online actief zijn. Daar wil de FOD Economie verandering in brengen met een “online toolkit” die de bedrijven wegwijs moet maken in e-commerce. Er komt ook een gerichte sensibiliserings- en informatiecampagne, zo kondigt de overheidsdienst maandag aan.


Dagelijks worden in ons land 1 miljoen pakjes verstuurd, vier keer meer dan tien jaar geleden. Het overgrote deel wordt online besteld, maar veel meer bij grote bedrijven dan bij kmo’s. Slechts een kwart van de kleine Belgische bedrijven is digitaal actief. Bovendien koopt bijna 70 procent van de Belgen bij buitenlandse webshops zoals bol.com of Amazon.

“De snelle technologische ontwikkelingen en het gemak waarmee consumenten nu een product of dienst kunnen kopen vanuit hun luie zetel, doen vermoeden dat die trend van online winkelen alleen maar zal aanhouden”, zegt de FOD Economie. “Het is dus absoluut noodzakelijk dat de Belgische ondernemingen, waarvan de activiteiten zich daartoe lenen, en voornamelijk kmo’s en zelfstandigen, hun verkoop- en dienstenactiviteiten digitaliseren.”

Online toolkit

De FOD ontwikkelde een “online toolkit” die de verschillende aspecten rond e-commerce doorloopt. Bijvoorbeeld rond het opstarten, beheren en ontwikkelen van online activiteiten, e-marketing, betalingen en logistiek. De toolkit benoemt ook de obstakels die bedrijven kunnen ondervinden en reikt mogelijke oplossingen aan. “Het ontwikkelde instrument is toegankelijk en zeer educatief. Het zou het mogelijk moeten maken om de digitale ongelijkheid, die tussen grote en kleine ondernemingen nog steeds bestaat, te verminderen”, zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne.

Staatssecretaris voor digitale Ontwikkeling Mathieu Michel wijst erop dat digitalisering het voordeel biedt om op een kosteneffectieve manier het bereik en de verkoop te vergroten, terwijl klanten een gebruikvriendelijke winkelervaring wordt geboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content