Flexibele gemengde fondsen presteren sterk
Ondanks een volatiele start van 2016 op de financiële markten, hebben de populaire flexibele gemengde fondsen bewezen dat ze over veel veerkracht beschikken.
Sinds het losbarsten van de crisis in 2008 behoren flexibele gemengde fondsen tot de favoriete producten van Belgische beleggers. Het gaat om fondsen die in aandelen en obligaties beleggen en vrij kiezen hoeveel middelen ze aan elke categorie toekennen. Klinkende namen uit die fondsencategorie zijn Carmignac Patrimoine, DNCA Eurose, Ethna-AKTIV en Flossbach von Storch Multiple Opportunities.
De goede prestaties van die producten zijn te danken aan hun focus op staatsobligaties, die optimaal profiteerden van de daling van de obligatierente, waardoor die obligaties omgekeerd evenredig in waarde stegen. Tegelijk schommelde de waarde van die obligaties veel minder dan die van aandelen. Het zag er nochtans niet goed uit, want met een rente op een historisch laag niveau en een Amerikaanse centrale bank die haar rentebeleid wenst te ‘normaliseren’, leken die fondsen op veel mindere tijden af te stevenen.
Goede prestaties
De meeste West-Europese beursindices hebben een sterke terugval gekend sinds begin 2016. De Bel-20 en de Eurostoxx50 verloren 5 tot 7 procent sinds Nieuwjaar. Ter vergelijking: de grote flexibele gemengde fondsen (alle met een Morningstar-rating tussen drie en vijf sterren) hebben een gemiddelde prestatie van 1,9 procent neergezet sinds begin dit jaar en hebben hun rol van beschermer dus perfect gespeeld. De prestatieverschillen waren echter zeer groot, gaande van een stijging van 7,5 procent voor het fonds beheerd door BL Global Flexible tot een daling van 3,2 procent voor Ethna-AKTIV.
Kwaliteit
BL Global Flexible is een fonds dat weigert te beleggen in de financiële sector. Dat draaide goed uit in de eerste helft van 2016, want de banksector zat in de hoek waar de klappen vielen. Volgens Guy Wagner, CIO van de Banque de Luxembourg en hoofdbeheerder van het fonds, is die voorzichtigheid gerechtvaardigd, omdat beleggers doorgaans de voorkeur geven aan kwaliteitswaarden die voorspelbare vooruitzichten bieden in een volatiel beursklimaat.”En dat was zeker niet zo voor finan-ciële waarden de afgelopen jaren.”
De goede prestatie van het fonds is volgens Wagner te danken aan het feit dat het voornamelijk in de aandelenmarkten belegd is gebleven: 74 procent van de beheerde activa aan het einde van juni, waarvan bijna 10 procent in goudmijnen, de best presterende activaklasse in de eerste zes maanden van 2016. “Op sectorniveau is de aandelenportefeuille vooral belegd in defensieve waarden en ligt de focus op financieel zeer gezonde bedrijven.”
Goud
Goud is ook belangrijk voor Flossbach von Storch Multiple Opportunities. De activa onder beheer blootgesteld aan het gele metaal vertegenwoordigen 14 procent van de portefeuille. Philipp Vorndran, de strateeg van Flossbach von Storch, zegt dat hij heeft geprofiteerd van de hoge volatiliteit in het eerste halfjaar om aandelen te kopen waarvan de waardering was gedaald tot een aantrekkelijk niveau en om zich te positioneren op bedrijfsobligaties.
Op langere termijn berust de allocatie van het fonds op de inschatting van een globale economie, die de komende jaren gekenmerkt zal worden door een aanhoudend lage groei en rente in de ontwikkelde landen. Ook hier zullen kwaliteitswaarden de voorkeur krijgen. “De waardering is echter een beetje te hoog geworden, waardoor we de jongste tijd meer hebben geïnvesteerd in cyclische kwaliteitswaarden, zoals Daimler of Air Liquide.”
Volatiliteit
Nordea 1 Stable Return vervolledigt de top drie van begin 2016. Het fonds is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een zekere waarde, met activa onder beheer die de 17,5 miljard euro ruim overschrijden. Het fonds bracht de afgelopen vijf jaar gemiddeld 7,9 procent op. De extreem lage volatiliteit is vergelijkbaar met een obligatiefonds. Asbjörn Trolle Hansen beheert het fonds sinds 2005 en wijst erop dat “aandelen die een laag risico combineren met een stabiele groei de meest solide prestaties hebben neergezet sinds het losbarsten van de financiële crisis.”
Onder de voornaamste posities van het fonds vinden we bedrijven zoals CVS Health, Johnson & Johnson en Amgen. Het fonds is in de groep van flexibele gemengde fondsen een beetje de vreemde eend in de bijt, omdat het zich baseert op een kwantitatieve aanpak om kapitaalverlies over een periode van drie jaar te vermijden en omdat het zowel short als long belegt om risico’s te beperken.
“Die uitgekiende strategie heeft opmerkelijke prestaties opgeleverd over drie, vijf en tien jaar”, onderstreepte de fondsenspecialist Morningstar in een rapport over het fonds dat gepubliceerd werd begin augustus.
Geslaagde wissel
Het flexibele fonds Petercam L Patrimonial heeft sinds ongeveer een jaar nieuwe beheerders. Vandaag ontfermt de tandem Carl Van Nieuwerburgh – Michael Broes zich over het lot van het fonds. De bovengemiddelde prestatie sinds begin 2016 is bemoedigend. De grootste aantrekkingskracht van dit fonds schuilt in de extreem lage volatiliteit, de laagste van alle fondsen opgenomen in ons overzicht.
“Ons doel is een positieve prestatie neer te zetten op middellange termijn en tegelijkertijd de risico’s te beperken om het kapitaal van beleggers te beschermen”, onderstreept Michael Broes. Het fonds investeert in activaklassen met een beperkte onderlinge correlatie, en zet niet zwaar in op de ene of de andere belegging. Het fonds wordt actief beheerd met de steun van de analisten van Petercam. “Wij zullen nooit in een positie beleggen als de analist er niet gunstig tegenover staat.”
De portefeuille is sterk blootgesteld aan langlopende Amerikaanse staatsobligaties en inflatiegelinkte obligaties. Het fonds zet ook in op opkomende markten met beperkte posities in Indonesië, India en Zuid-Afrika. Met Italiaanse en Spaanse obligaties probeert de beheerder in te spelen op een verdere convergentie van rentetarieven in de perifere landen richting het niveau van de Europese kernlanden. Bedrijfsobligaties vertegenwoordigen tussen 7 en 10 procent van de activa onder beheer, met ook hier een voorkeur voor de Verenigde Staten boven Europa.
De blootstelling aan de aandelenmarkten is zeer beperkt – 13 procent van de beheerde activa – met een dertigtal posities in Amerikaanse consumptiewaarden, biotech- en energieaandelen. “Onze voorkeur blijft ook hier uitgaan naar de VS. Rekening houdend met het zwaardere gewicht van technologiewaarden in Amerika en van financiële waarden in Europa, is de Amerikaanse beurs niet duurder dan de Europese.” Het fonds heeft wel veel van zijn Britse aandelen van de hand gedaan na het brexitreferendum.
Frédéric Dineur
De grote flexibele gemengde fondsen hebben een gemiddelde prestatie van 1,9 procent neergezet sinds begin dit jaar en hebben hun rol van beschermer dus perfect gespeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier