FLANDERS TECHNOLOGY

COSMETICA OF MACHT ?

Tientallen bedrijven tonen in Gent technologie waar geen Vlaming aan of omtrent gekomen is bij de kreatie. Wel werden we na de kreatie uitverkoren als prima produktie-atelier voor de buitenlandse vondst. Gent is voor een flink deel eerder technologie in Vlaanderen dan Vlaamse technologie in Trends van 31 maart 1983.

We hebben dikke lagen poeders en zalfjes over onszelf uitgestort maar essentieel zijn we vragende partij. Achter de woorden van Vlaams voorzitter Gaston Geens en zijn geïnspireerde akties, gaapt de leegte. Hij heeft weinig medewerkers om zijn objektieven te verwezenlijken, geen geld om een serieus beleid uit te stippelen, en een nationale regering die hem graag voetje licht om de eigen privileges en invloed te beschermen. Wil de DIRV (Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen) lukken, dan is er politieke aktie nodig. Meer politieke macht in Trends van 28 april 1983.

Flanders Technology International is best leuk als opstapje naar de Vlaamse industriële herbewapening. De technologiebeurs is echter een eendagsvlieg en zal weinig ten goede veranderen als niet, tegelijkertijd en met sterkere aandrang dan het plezierige stelen met de ogen in Gent, geageerd wordt voor een snelle verlaging van de personenbelasting. Is dit utopisch gezien het overheidstekort ? Kan zijn, maar magazines mogen niet zondigen aan overpragmatisme en zullen dus de verre doelwitten en de utopieën blijven verwoorden. Wat vuurt een voze, gedateerde ekonomie aan tot nieuw leven ? Twee brandstoffen : technologie én lage aanslagvoeten voor de personenbelasting in Trends van 1 maart 1985.

Ondanks de kritiek op aspekten van de DIRV en Flanders Technology International, moet men, met in de achteruitkijkspiegel zes jaar, vaststellen dat Vlaanderen door de aktie van Gaston Geens technologisch-industrieel winst boekte. De DIRV en FTI hebben een goudader aangeboord. De volgende jaren zullen er nog klompen en schilfers worden gemijnd. Als… het Vlaamse bedrijfsleven blijft koersen naar professionalisme en humane samenwerkingsvormen, durft samenwerken, niet met één voet in het graf, maar in de bloeitijd van zijn bestaan, met consultants in marketing, financiën, akkwisitiestrategie, planning. Als het Vlaamse bedrijfsleven zich niet vergaloppeert in irrealisme, aansluit bij inzichten in het kwaliteitsbeheer, kan steunen op een verstandige wetenschapspolitiek met een heuse Wetenschapsminister en af en toe, naast de privé-fondsen, op seed money zonder ingebouwde retourcheque in Trends van 20 april 1989.

Zo werkt wetenschappelijk onderzoek : je zoekt A en je vindt B. Wie gelooft dat A en enkel A achter de horizon ligt, denkt planmatig als Norbert De Batselier. Wie gelooft dat A een opstapje is, en even zo goed kan leiden tot B of C of D, denkt vrij als Gaston Geens. Slechts 5 % van het O&O-geld in ondernemingen leidt tot resultaat. Voorschriften om het sukses op te voeren, zijn : een grotere jobflexibiliteit, het invoeren van commerciële naast technologische criteria bij de aanzet van het onderzoek, de wedijver tussen het interne onderzoeksdepartement en teams of instituten van buiten, de verbetering van de informatiestroom. De rest is letterkunde en leerstelligheid in Trends van 18 april 1991.

Hoeven Imec, Plant Genetic Systems, Vito, Barco, enz. niet meer ? Kan men FTI beter opdoeken ? Hoegenaamd niet. De trend naar het inkrimpen van onderzoek & ontwikkeling bij de Belgische bedrijven bestaat. En FTI geeft tegengif. De centrale boodschap is dat er ook in Vlaanderen geen rechtvaardiging is voor high-techsnobisme en de talrijke low- en medium-techbedrijven belangrijke komparatieve voordelen kunnen behouden. Mits zij hun klassieke technologie met regelmaat vernieuwen. Daarvoor is FTI een uitstekende flaneerbeurs in Trends van 6 mei 1993.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content