FLANDERS LANGUAGE VALLEY
Op woensdag 13 mei sloot het Ieperse spraak- en taaltechnologiefonds Flanders Language Valley ( FLV) een nieuwe uitgifte van 130 automatisch converteerbare obligaties ( ACO) af voor een totaal bedrag van 675 miljoen frank. Daarmee stuwde het durfkapitaalfonds zijn totaalvermogen omhoog tot 2,28 miljard frank – 532 miljoen frank in kapitaal en de rest in ACO’s (zie Trends, 21 mei 1998).
“Tot deze uitgifte was al een tweetal maanden geleden beslist, omdat de spontane sollicitatie van kandidaat-investeerders erg groot was,” aldus Thomas Denys, advocaat bij Loeff Claeys Verbeke en juridisch raadgever van FLV. Op de ACO’s schreven achtereenvolgens in: de Brusselse Bank voor Koophandel (21 miljoen), de West-Vlaamse immobiliënvennootschap Deprimmo (10,4 miljoen), de investeringsholding Koceram van Christian Dumolin (26 miljoen) en twee particuliere investeerders (elk 10,4 miljoen). Op de grootste bulk werd ingetekend door de Luxemburgse holding Ramirez (327 miljoen), één van de oprichtende vennootschappen achter het FLV-fonds, en de Waverse beursvennootschap Riga (270 miljoen frank).
Leuk detail is dat het Kortrijkse filiaal van Riga in de zomer van 1994 – toen onder de naam Goethals & Co – dé gangmaker was van een obligatieuitgifte waarmee een groot aantal West-Vlaamse winkeliers, boeren en entrepreneurs aandeelhouder werden van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP). Deze particulieren verwierven toen aandelen tegen een conversieprijs van 14,74 dollar (plus een pakket compensatiewarrants voor bijkomende aandelen tegen 11 dollar). Die risicovolle investering leverde hen een gigantische meerwaarde op. Vandaag staat het aandeel LHSP – ná splitsing van 1 naar 2 – genoteerd tegen 53 dollar op de Nasdaq.
“Een deel van onze cliënteel heeft blijkbaar beslist dat het er opnieuw bij moet zijn,” zegt Ronny Van den Bogaerde van het Kortrijkse Riga. “Ons geloof in het potentieel van FLV is erg groot.” Enkele weken geleden werd in de financiële dagbladpers melding gemaakt van een bijeenroeping van een buitengewone algemene vergadering van FLV op 25 mei. Die vergadering werd – wegens een te laag aanwezigheidsquorum, vernemen we – verdaagd. De nieuwe datum is vastgelegd op maandag 15 juni. Uiterlijk dan zal in principe worden beslist tot de uitgifte van 11.428.572 aandelen voor een maximumbedrag van 4 miljard frank in het kader van een beursintroductie op de Easdaq.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier