Fit wordt hip

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Initiatieven om gezonder te leven, schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze week serveren we u een welzijnsbeurs met klasse. En vrijkaarten voor de snelle beslissers.

Bijna een kwart van de Belgische bevolking vindt zijn gezondheidstoestand middelmatig tot slecht. Zwaarlijvigheid rijst de pan uit, 2,8 miljoen landgenoten roken dagelijks en 4 miljoen bewegen niet genoeg. Nochtans zijn er genoeg goede voornemens om iets aan de levensstijl te veranderen. De vraag is alleen: hoe pak je dat aan? En ook, hoe houd je het vol?

Initiatieven om Belgen uit hun luie zetel te krijgen en gezonder te doen leven, zijn er anders genoeg. Naast de vele ‘Start to Run’-acties van de Vlaamse Atletiek Liga, de Ventourist/Ventousiast-campagne van Sporta, de ‘Ladies Run’ van Weekend Knack en de ‘Nationale Hart campagne’ van Becel vindt op 16, 17 en 18 maart in Brussels Expo een consumentenbeurs plaats over gezond leven en bewegen. Life2 zal dit jaar bijna 170 bedrijven en organisaties herbergen die gespecialiseerd zijn in gezond leven en bewegen. Niet zomaar een allegaartje van duistere welzijnsbedrijven of leveranciers van bedrieglijke voedingssupplementen, maar een door experts geselecteerde groep met degelijke producten.

Doe-beurs

Het motto van de beurs is ‘doe jezelf plezier, leef gezond’. Er zijn vijf thema’s: medische nieuwigheden, voeding, sport en avontuur, beauty en thalasso, en gezond wonen.

In de medische sector vindt de bezoeker stands van ziekenverzekeringen, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven en professionele verenigingen. Geen enkele standhouder verkoopt producten, ze geven wel allemaal informatie. Bovendien kunt u zich op de beurs gratis laten testen: cholesterolgehalte, suikerspiegel, bloeddruk, de toestand van uw huid en andere gezondheidsparameters. Zeker de moeite om op in te gaan.

In de sector voeding ligt het accent op gezonde en evenwichtige maaltijden. Hier vindt u informatie over bioproducten, voedingssupplementen, zout-, suiker- en glutenvrije producten.

De afdeling sport en avontuur laat u kennismaken met diverse recente manieren van bewegen, zoals spinning en trilplaten, en hoe ze uw gezondheid kunnen verbeteren. Bezoekers kunnen de nieuwe trends ter plaatse uittesten of demonstraties bijwonen. U vindt diverse exposanten van sportclubs, sportfederaties, organisaties van sportvakanties en bedrijven die sportmateriaal voor thuisgebruik verkopen.

In de beautyzone krijgt u naast het klassieke aanbod van schoonheids- en verzorgingsproducten, informatie over nieuwe technieken op dit vlak. De sector thalasso biedt informatie over kuur- en ontspanningsoorden.

Ten slotte voorziet de sector gezond wonen alle mogelijke informatie om een woning gezonder te maken en manieren om aan energiebesparing te doen.

Volhouden

Gezonder willen leven, is één zaak, eraan beginnen een tweede, maar volhouden is een nog ander paar mouwen. Volgens Dirk Lemaître, voedingsexpert aan de Katholieke Hogeschool Leuven, lukt volhouden alleen wanneer mensen plezier vinden in de gezondere leefgewoonten. Mensen willen niet kiezen tussen plezier en gezondheid. En als ze het dan toch moeten, dan liever het eerste. Gezonde voeding verzoenen met plezier is de enige manier om slank te blijven. Belerende of molariserende uitspraken over het belang van gezond eten hebben geen effect. De benadering moet persoonlijk, gericht op smaak, voorkeuren en tijd van een bepaalde persoon. Diëtisten moeten daar rekening mee houden. Op zaterdag 17 maart verzorgt een andere voedingsdeskundige, Nicolas Guggenbühl, een interactieve conferentie over het overschakelen naar gezonde voeding op een haalbare, aangename manier. De klemtoon ligt overal op plezier beleven aan gezonde leefgewoonten. Dat geldt overigens ook voor de sport. Op Life2 kunt u kennismaken met diverse sporten, uw conditie laten testen en vragen stellen aan sportprofessionals. Zoek iets dat u ligt.

Ten slotte nog dit: uit onderzoek van de VUB blijkt dat mensen die regelmatig sporten ook gezonder eten. Ze consumeren gemiddeld meer groenten en fruit en hebben een lagere ‘body mass index’.

Info: www.life2.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content