‘Fiscale vlucht naar Luxemburg? Die tijd is allang voorbij’

Foto: Getty
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur Trends

Nu de politiek een ruk naar rechts heeft gemaakt, wordt België misschien fiscaalvriendelijker, ook voor bedrijven. Wat betekent dat voor Luxemburg? Zal het Groothertogdom inboeten als fiscaal toevluchtoord voor Belgische bedrijven? Dat was al langer het geval, zo blijkt.

Katoen Natie, Carmeuse, Ravago, Sea-Invest, Jan De Nul: het zijn slechts enkele grote namen uit de Belgische bedrijfswereld die een of meer holdings in het Groothertogdom Luxemburg opgericht hebben. “Meestal overkoepelt zo’n holding bedrijven uit België en andere Europese landen”, zegt Pascal Flisch, analist van het handelsinformatiebureau Trends Business Information. Er blijken 696 Belgische bedrijven onder zo’n Luxemburgse paraplu te zitten. “Zij verklaarden in hun jaarverslag van 2022 dat hun boekhouding door een Luxemburgse holding geconsolideerd werd”, preciseert Flisch.

In de laatste jaren was er alvast geen massale uittocht naar Luxemburg. In het pre-coronajaar 2019 zaten 671 Belgische bedrijven onder een Luxemburgse holding. Dat komt neer op een toename van 3,7 procent in de periode 2019-2022, geen indrukwekkend cijfer. “Het is zelfs een relatieve achteruitgang”, aldus Flisch. “Want in diezelfde periode is het totale aantal Belgische bedrijven met 8,8 procent gestegen.”

Achterhaald

Het valt op dat bijna de helft van de 696 bedrijven in 2022, of 44,5 procent, geen werknemers telt. Nog eens 8,5 procent telt één tot vier werknemers. Van die 696 bedrijven zijn 52 verhuurders van niet-residentieel vastgoed, 39 holdings en 34 bedrijfsadvieskantoren. “De rest zit eerder versnipperd over andere sectoren,” aldus Flisch.

Hoe moeten we dat interpreteren? Wordt een deel van de 696 bedrijven door rijke Belgen gebruikt om ondernemingen, vastgoed en ander vermogen te parkeren in het fiscaal vriendelijke Luxemburg? “Die tijd is allang voorbij”, zegt Gerd D. Goyvaerts, vennoot van het fiscaleadvocatenbureau Tiberghien. “Of je nu een Luxemburgse holding of een Belgische holding hebt, fiscaal maakt dat nog weinig verschil.”

‘De aantrekkelijkheid van Luxemburg is dus vooral een erfenis van het verleden’

Gerd D. Goyvaerts, Tiberghien

Vroeger was Luxemburg vaak te verkiezen omwille van zijn zeer soepele vennootschapsrecht, aldus Goyvaerts. “Je kunt er bijvoorbeeld een gamma aan aandelencategorieën creëren met telkens andere rechten, zodat aandeelhoudersovereenkomsten vlotter tot stand komen. Maar intussen is ook dat voordeel achterhaald door een hervorming van het Belgische vennootschapsrecht. De aantrekkelijkheid van Luxemburg is dus vooral een erfenis van het verleden. Ga maar eens na: weinig Belgische bedrijven zijn onlangs naar Luxemburg getrokken. De meeste die er zijn, zitten daar al tientallen jaren.”

Investeringsfondsen

Wat niet betekent dat Luxemburg geen troeven meer heeft. “De financiële sector is er zeer professioneel en sterk uitgebouwd”, zegt Goyvaerts. “Vergeet ook de investeringsfondsen in Luxemburg niet. Het zijn wellicht de belangrijkste investeringsfondsen van Europa. Als je financiering zoekt voor je bedrijf, dan ligt Luxemburg voor de hand.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content