Financieren of risicokapitaal verschaffen?

Mensen zeggen snel dat banken geen geld meer zouden uitlenen. De bankiers rond de tafel betwisten dat uitdrukkelijk en kunnen dat gemakkelijk staven met cijfers van de Nationale Bank. Maar geld uitlenen en risicokapitaal verschaffen, dat is niet dezelfde business.

“Bedrijven kloppen terecht bij de bankier aan voor een lening, maar soms hebben ze vooral risicokapitaal nodig”, stelt Bernard Janssen, ING. “Om de opstart van een prille business te financieren kun je eigen middelen gebruiken, of centen van family, friends & fools. Is er risicokapitaal vandoen, dan ondersteunen onze Business Bankers de ondernemers tijdens het zoeken naar een geschikte partner bij businessangels of venture capitalists.”

“Naast de begeleiding van ondernemers in de zoektocht naar risicokapitaal heeft een bank een duidelijke rol om de economie te ondersteunen via kredietverschaffing. Onze Business Bankers lichten de mogelijkheden binnen en buiten de bank toe. Voor starters en jonge, innoverende bedrijven wijst een team van Business Bankers – ze noemen zich ook wel Innovation Bankers – de weg naar incubatoren, businessangels of venture capitalists.”

“Tegelijkertijd vinden we het essentieel dat beginnende ondernemers ervaren ondernemers treffen. Het is onvoorstelbaar hoeveel ze van dergelijke ontmoetingen leren, zelfs van ogenschijnlijk kleine tips.”

Verder dan funding

Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis: “Je moet onderscheid maken tussen starters van ‘gewone’ bedrijven of activiteiten en starters die de innoverende toer opgaan, met digitale ontwikkelingen, biotechnologie of wat al meer. Voor die laatste zijn er doorgaans subsidiemogelijkheden bij de overheid. En er is ondersteuning mogelijk via imec (onderzoek op het vlak van nano-elektronica), iMinds (Vlaanderens digitale onderzoekscentrum), Nest’up (een startersaccelerator, opgericht door Creative Wallonia Engine, naar het model van de Amerikaanse acceleratoren TechStars), CoStation (een samenwerking met BNP Paribas Fortis België)…”

“De rol van een bankier gaat verder dan alleen funding”, vervolgt Raf Spinoy, BNP Paribas Fortis. “Traditionele starters én innoverende bedrijven beschikken vaak over een beperkte financiële kennis. Wij kunnen ze leren hoe je een bedrijf financieel uitbouwt. Bovendien verkijken best wel wat bedrijfsleiders zich op het belang van interne financiering. Denk aan tijdig factureren, scherpe betaaltermijnen opstellen en de betalingen even strikt als streng opvolgen. Ook het voorraadniveau in je magazijn onder controle houden helpt.”

“Factoring komt wat dat laatste betreft veel meer voor dan vroeger. Het heeft zeker niet noodzakelijk met een bedrijf in moeilijkheden te maken, maar met een goede financiële bedrijfsvoering. Wij kunnen als bank ook gemakkelijker dan de klantenafhankelijke ondernemer het been stijf houden. Zo verlaag je de nood aan kapitaal. Dat is maar goed ook, want lenen kost geld en dat aspect geraakt weleens ondergesneeuwd.”

Asset Based Finance

“Een snelgroeiend bedrijf moet investeren in ontwikkelingen die pas later renderen en via winst of kasstroom het eigen vermogen versterken”, vult Bernard Janssen, ING, aan. “Om die periode te overbruggen vragen ondernemers ons weleens om een financiering. Bij klassieke, geleidelijk groeiende bedrijven is de kasstroom vaak toereikend voor de geplande investeringen, bij snelle groeiers nagenoeg nooit. Asset Based Finance is dan een goede piste. Banken financieren de groei met een onderpand zoals een auto, handelsvorderingen, voorraad,… Anders dan bij een hypotheek is het voorwerp van het onderpand meteen eigendom van de bank als er iets fout zou lopen.”

Crowdfunding is marketing

Kun je via Crowdfunding innovatieve activiteiten financieren? Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis: “Crowdfunding heeft meer met crowd en dus marketing dan met funding te maken. Laten we vooral ook het volume ervan niet overschatten.” “Klopt, beaamt Bernard Janssen, ING, maar als je via crowdfunding een zeker bedrag ophaalt, dan is dat misschien een indicatie voor de levensvatbaarheid van je project en zullen banken meer geneigd zijn om de groei te helpen financieren.”

Ook Joëlle Boutefeu, Securex, heeft ervaring met crowdfunding. “Het kan absoluut een interessante testcase voor succes zijn. Maar om er echt uit te leren moet je de dingen juist aanpakken. Omdat de kwaliteit van het dossier belangrijk is, begeleiden we ondernemers bij hun eerste stappen op de diverse crowdfunding- platformen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content