FINANCIËLE WAAKHOND

Slechts één op vijf Belgische boetieks betaalt stipt. Voor de juiste afhandeling van facturen zorgt de Brusselse specialist in financiële verrichtingen FDI Benelux.

Niet alleen in België is belastingen ontduiken een nationale sport, weet de nv Fiduciaire de Distribution Internationale ( FDI). Deze 100%-dochter van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF waakt over de betaling door – meestal – boetieks aan producenten van kleding.

Het bedrijf startte twaalf jaar geleden en heeft inmiddels acht filialen in Europa. Vorig jaar kwam er één bij in New York. Het kantoor in Brussel waakt over de markt in de Benelux. “We zijn de financieel gevolmachtigde van hoofdzakelijk bedrijven die prêt-à-porter maken,” verklaart algemeen directeur Nicole Strebler de werking van FDI. “85% van onze klanten in de Benelux is licentiehouder van productielijnen van Italiaanse modeontwerpers, zoals Armani en Versace. We zorgen ervoor dat de boetieks de bestelde kleding ook effectief betalen.” De producent kan de financiële gezondheid van de boetiek, vaak een eenmanszaak, moeilijk inschatten. Ook de geografische afstand, en de taalbarrière, vormen een handicap. Inherent aan de sector is ook het grote verloop, met vaak na zes maanden grote wijzigingen. Maar ook de boetiek haalt voordeel bij een dienst als FDI. Voor zijn financiële verrichtingen kan hij immers terecht in het Belgisch filiaal, in zijn eigen taal.

Naast kleding, goed voor 85% van de omzet, waakt FDI ook over de betalingen door winkeliers in sanitair. In 1997 zorgde FDI op die manier dat een bedrag van 2,5 miljard frank bij de producenten terechtkwam. Goed voor 100 bedrijven, met 3000 klanten in de Benelux, en een inning van 30.000 facturen. De tien werknemers van FDI Benelux vergaarden met hun activiteit een omzet van 100 miljoen frank. “De fabrikanten hebben vertrouwen in ons,” zegt Nicole Strebler. “We verminderen het risico op wanbetaling door de spreiding over vele boetieks. We waarborgen bovendien de betaling in geval van een faillissement.”

België scoort op Europees vlak nog vrij behoorlijk. Eén op vijf boetieks betaalt op tijd haar facturen, en dat is even goed als in Groot-Brittannië, Nederland en de Duitstalige landen. Onderaan bengelen Frankrijk, Italië en Spanje met slechts 5% stipte betalers. Eén op twee boetieks betaalt slechts na herhaald aandringen. Belastingontduiking gebeurt in België niet meer dan elders. Ook de “correcte” Duitstalige landen zijn erg zuinig met financiële informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content