Financiële medewerkers: lonen stijgen

De Sarbanes-Oxley-wet heeft zware gevolgen voor de financiële en adviesfuncties,” weet Joël Poilvache (Robert Half International). “Heel wat Belgische filialen van beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven hebben zich al geschikt naar de nieuwe wetgeving. Dat proces leidt tot een toenemende vraag naar kandidaten die al eens gewerkt hebben in een groot kantoor voor externe audit, die in staat zijn om contacten aan te knopen op alle niveaus binnen de onderneming, over een goede kennis van het Engels beschikken en geografisch erg mobiel zijn.”

Bedrijven die genoteerd staan op Euronext zijn ook druk op zoek naar specialisten op het gebied van de IFRS-normen: boekhouders, consolidators en financiële directeurs. Tot de meest betaalde financiële functies behoren degene die te maken hebben met investment banking in zakenbanken. “Het gaat om profielen die zich toeleggen op het werk voor grote accounts om overnamedoelwitten te identificeren of grote projecten te financieren. Het vaste loon zal in dat geval erg concurrerend zijn voor een jongere, met aanzienlijke extralegale voordelen, onder meer op het gebied van bonussen wanneer deals gerealiseerd worden.”

Een voorbeeld: een jonge financier van 24 jaar, die minder dan een jaar geleden werd aangeworven en beschikt over een vaste maandwedde van 3000 euro bruto (met het vooruitzicht op 4000 euro op korte termijn) plus een bedrijfs-A4 en een bonus in de buurt van 50.000 euro. “Ter vergelijking: een universitair die in een extern advieskantoor werkt, mag na een jaar hopen om 2000 tot 2500 euro te krijgen, samen met enkele voordelen, een bonus gelijk aan een maandloon en een kleine wagen. En dat is al een geprivilegieerde positie…”

In de schijf van drie tot vijf jaar ervaring zijn het de interne auditors, de consolidators en de financiële analisten die kunnen genieten van de beste salarissen, zo geeft de jongste loongids van Robert Half International aan. De directeurs van de afdelingen Controle en Consolidatie zijn de best betaalden in de categorie van de loontrekkenden met zes tot negen jaar ervaring. Met meer dan tien jaar ervaring zijn het de directeurs Financiën, Audit en Consolidatie die de palm wegdragen.

“Op dit ogenblik is er ook een stevige vraag naar functies in de meer klassieke beheerscontrole om sleutelindicatoren uit te werken om het beheer te optimaliseren op een markt die zich weliswaar herpakt, maar nog altijd niet florissant is,” aldus Joël Poilvache. “De bedrijven zijn ook op zoek naar financiële medewerkers die zich toespitsen op IT-systemen en die de behoeften aan analyse- en rapportagemiddelen kunnen doorspelen aan de informatici, die dan aangepaste programma’s kunnen uitwerken. En het kredietbeheer vormt een uitstekende niche voor wie van contact houdt. De klant ertoe brengen sneller te betalen of het cliënteel segmenteren volgens kredietlimiet zijn zaken die een directe weerslag hebben op de rekeningen van de onderneming. Die opdracht wordt zelden beloond met bonussen die gekoppeld zijn aan het vermogen om cash te doen terugvloeien in de kas van de onderneming en men kan dat betreuren. Er valt op dat vlak zeker nog denkwerk te verrichten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content