FINANCIËLE DIENSTEN 3.0
Crowdfunding. Het fenomeen van de crowdfunding of participatieve financiering verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten met platforms als Kickstarter of Indiegogo. Vandaag heeft het een wereldwijde omvang. Het heeft vooral de wind in de zeilen bij jonge ondernemingen die na de crisis van 2008 geen banklening kregen. Heel wat ondernemers geven ook toe dat ‘financiering door de menigte’ hun de mogelijkheid bood bekend te worden. In België is een tiental platforms actief. De bekendste zijn MyMicroInvest en Look&Fin.
Peer-to-peer lending. Leningen tussen particulieren. Het doel is kredietverlening buiten de traditionele bankcircuits te bevorderen door consumenten en kleine ondernemingen rechtstreeks in contact te brengen met mogelijke investeerders. Er bestaan heel wat dergelijke platforms.Het bekendste is ongetwijfeld de Lending Club. Die werd in 2006 in de Verenigde Staten opgericht door de Fransman Renaud Laplanche en maakte in 2014 een denderende intocht op Wall Street. Enkele weken na de beursintroductie haalde de onderneming al een kapitalisatie van 7,3 miljard dollar.
Verkoop van facturen. Onlinemarktplaatsen zoals Market Invoice geven voorschotten op facturen. Het idee is dat een onderneming die gebrek heeft aan liquiditeiten, haar onbetaalde factuur kan verkopen aan investeerders, die ze voor een lage prijs opkopen en dan de betaling van de factuur innen. In België is de onderneming Edebex daarin actief.
Betaalmiddelen. Een domein waar de nieuwigheden welig tieren (mobiele betalingen, elektronische portefeuille, de knoppen op de e-commercesites enzovoort). Denk aan Apple Pay of de Square-terminals in de Verenigde Staten. Populair bij ons zijn Paypal, de QR-code, de app van Bancontact/Mister Cash en MobilePay, een systeem waarmee de klanten van KBC met hun smartphone kunnen betalen bij de supermarktketen Colruyt. Sommige fintechs, zoals het Britse TransferWise, zijn ook actief in de goedkope transfer van deviezen.
Robotadviseurs. De fintechs gooien ook het vermogensbeheer overhoop. Voorstellen van privébanken verschijnen nu ook online. Zo zijn er Wealthfront in de Verenigde Staten, Nutmeg in Groot-Brittannië en MeDirect in België, dat vanaf 5000 euro discretionair portefeuillebeheer aanbiedt. Het vermelden waard is ook Swanest, dat een algoritme ontwikkeld heeft dat advies bezorgt aan beginnende beleggers die een deel van hun kapitaal op de beurs willen plaatsen. Gambit is een spin-off van de universiteit van Luik, die zich gespecialiseerd heeft in intelligente toewijzing van activa.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier