Film over Lernout & Hauspie in de maak

Walter De Brouwer, de voormalige voorzitter van het failliete Starlab, werkt aan een filmscript over de perikelen van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.

“Het scenario is nog niet definitief,” zegt Walter De Brouwer (46). “Er wordt nog volop aan gesleuteld. We zijn momenteel aan de zevende versie van het script bezig. Pas als die klus is geklaard, kunnen we ermee naar een filmmaatschappij stappen.”

De verhaallijn van de film is gebaseerd op een deels fictieve, deels realistische interpretatie van de lotgevallen van het ondernemersduo Jo Lernout en Pol Hauspie. Hun alter ego’s in de film heten John Inglewood en Pat Masters van het bedrijf I&M. Zij worden gefinancierd door DARPA, het Defence Advanced Research Projects Agency, een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, en hun technologie blijkt in de smaak te vallen van diverse geheime diensten. Net zoals L&H kent I&M een steile opgang met een succesvolle notering op de New Yorkse beurs. Maar dan krijgen John en Pat plots mysterieuze telefoontjes. Er wordt ingebroken in het huis van John en allerlei documenten worden gestolen. Een meedogenloze campagne volgt in The Wall Street Journal en John en Pat eindigen in de gevangenis op beschuldiging van fraude. Uiteindelijk krijgt een Duitse vriend, die bij de Duitse spionage werkt, hen op borgtocht vrij en onthult dat niet de Amerikaanse veiligheidsdiensten maar de geheime organisatie Echelon achter de val van hun bedrijf zit.

Het boek dat aan het filmscript wordt gekoppeld en waarvoor een contract werd getekend met de Britse agent Renting Eyeballs Entertainment draagt de veelzeggende titel ‘ Echelon: three can keep a secret if two of them are dead‘. De ondertitel luidt: ‘ based on the true story of Lernout & Hauspie’.

“Het blijft koffiedik kijken of dit filmproject enige kans van slagen heeft,” zegt Walter De Brouwer. Voor de redactie van het script werkt hij samen met journalist Mark Johnson van The Wall Street Journal.

De Aalsterse excentriekeling en eigenaar van het dertig hectaren tellende kasteeldomein Ter Meeren in Sterrebeek startte in de jaren negentig de futuristische onderzoeksinstelling Starlab op. Op 12 juni 2001 ging dit project failliet. Momenteel houdt De Brouwer zich bezig met enkele investeringen in de financiële branche. Zo nam de investeringsmaatschappij Fork Capital, waarin hij 27 % bezit, vorig jaar 95 % van de Brusselse Patronale Hypotheekmaatschappij over. Hij werkt ook aan twee andere boekenprojecten waarvoor hij een uitgever zoekt.

P.D. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content