Fiets je gezond

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Plezier in het fietsen begint met het kiezen van een goede fiets.

Op zondag 4 september vindt de 25ste editie van De Gordel plaats. Een feesteditie met fietstochten langs originele locaties en spektakel langs het parcours. En meteen een goede aanzet om de fiets van stal te halen en de conditie aan te scherpen. Want fietsen is een ideale sport voor mensen met weinig tijd en een uitstekend tegenwicht tegen de gevolgen van de sedentaire levensstijl.

Een Amerikaanse studie waarbij de fysieke conditie van fietsers-politieagenten werd vergeleken met die van hun collega’s automobilisten wijst op een betere gezondheidsstatus van de fietsers. De fietsende agenten hebben een sterkere hartfunctie, een lager lichaamsgewicht en minder vetmassa. Fietsen is dan ook een uitstekend middel om de gezondheid op peil te houden. Zelfs met een beperkte basisconditie.

Plezier in het fietsen begint met een goede fiets. Lichamelijke ongemakken na een lange fietstocht hebben vaak te maken met de fiets zelf. Een goede fiets is aangepast aan de lichaamsmaten van de fietser. Essentieel daarbij is dat het lichaam zonder extra inspanning de nodige energie kan leveren en overbrengen op de fiets. De meest frappante voorbeelden van slechte houdingen op een onaangepaste fiets zijn een te sterk gekromde rug, te ver gestrekte benen of te weinig gestrekte benen.

Basisregels voor een goede fiets:

Het stuur moet ongeveer schouderbreed zijn. Met een te breed stuur vang je te veel wind en een te smal stuur bemoeilijkt de ademhaling. Wielrenners zetten in het begin van het fietsseizoen de bovenkant van het stuur even hoog als de bovenkant van het zadel. Na een tijdje trainen zetten ze het stuur wat lager: daardoor vermindert de wrijving met de lucht, wat de snelheid ten goede komt. Wie dat wil uitproberen, moet erop toezien dat het stuur niet te laag staat, want een te laag stuur veroorzaakt rugpijn of maaglast.

Het zadel moet horizontaal staan en op de juiste hoogte. Om de juiste hoogte te bepalen, ga je op het zadel zitten met de hiel van je schoen op het pedaal in de laagste stand zonder je knie te buigen. Een andere manier is op het zadel zitten en met een normaal gestrekt been de neus van je schoen onder het pedaal steken. Een goed zadel zorgt bovendien voor extra comfort. Sinds een tiental jaren zijn er verschillende types van zadels op de markt die de druk op de bekkenbodem, en bij mannen ook op de teelballen en de penis, sterk verminderen. Zadelleed kan ook voorkomen worden door een broek te dragen met een (kunstmatig) zeemvel, liefst uit één stuk. Vermijd broeken met zeemvellen waarin zich een naad bevindt (vaak in goedkopere modellen): de naad kan voor extra wrijving zorgen. Vooral mensen met wat overgewicht kunnen last hebben van zadelpijn. Een goede tip is om geregeld te fietsen ‘en danseuse’: door even op de trappers te staan, herstelt de bloedcirculatie naar het zitvlak.

Een goede fiets heeft een frame dat is aangepast aan de lichaamsmaten van de fietser. Rechtopstaand, met de fiets tussen de benen geklemd, mag de ruimte tussen het kruis van het lichaam en de bovenbuis niet meer dan twee centimeter zijn.

Wie van fietsen een aangenaam tijdverdrijf wenst te maken, begint met de aanschaf van een goede fiets. Vraag raad in een gespecialiseerde fietswinkel.

Info over De Gordel: www.de-gordel.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content