Fier op elixir

F.X. de Beukelaer stookt het elixir d’Anvers, het elixir de Spa en de Bökland-vodka’s. Deze Antwerpse hofleverancier bestaat al 136 jaar.

Als je de likeurstokerij van F.X. de Beukelaer binnenstapt, word je meteen verleid door de geurige likeuraroma’s. Bovendien is de stokerij sinds haar oprichting nauwelijks qua uitzicht veranderd en illustreren talrijke foto’s de geschiedenis van het bedrijf, zodat je je bijna in de 19de eeuw waant. “Wij zijn een levend museum,” glimlacht voorzitter Emile de Beukelaer. Op de jongste Open Bedrijvendag kreeg de stokerij dan ook op zeven uur tijd meer dan 4000 bezoekers over de vloer.

Emile de Beukelaer is de achterkleinzoon van Francois-Xavier de Beukelaer. Die stichtte in 1863 het Antwerpse familiebedrijf, waarin sinds twintig jaar ook de familie Nolet de Brauwere participeert. “Al onze likeurs worden op volledig natuurlijke basis gemaakt. Ons belangrijkste product, het Elixir d’Anvers, stoken wij volgens de vier traditionele fasen: de maceratie (het laten weken van een planten- en kruidenmix in alcohol), de distillatie, de fabricatie (de vermenging met zuivere alcohol, water en suiker) en ten slotte de rijping in oude, eiken vaten. Het hele proces duurt vijf maand. Het recept van de kruidenbasis is een goed bewaard familiegeheim,” legt de Beukelaer uit.

In 1956 kocht F.X. de Beukelaer de likeurbranderij Elixir de Spa uit Spa en bracht de productie over naar Antwerpen. “Elixir de Spa was één van de allereerste officiële hofleveranciers. Wij hebben een officieel brevet uit 1869 in onze archieven. Ook F.X. de Beukelaer heeft sinds het koningschap van Boudewijn het hofleveranciersbrevet verworven,” aldus de Beukelaer.

Naast die twee elixirs produceert de likeurstokerij, die 25 werknemers telt, onder meer een eigen advocaat, triple sec en gin. Voor het jongere publiek brengt F.X. de Beukelaer de Bökland fruitvodka’s op de markt. “Bij de productieprocessen worden de nieuwste technologieën gebruikt, maar met respect voor de traditie. Wij vermijden bijvoorbeeld kunstmatige bewaarmiddelen,” zegt Ivan Nolet de Brauwere, die de operationele leiding heeft over het bedrijf.

De elixirs van de Beukelaer hebben vooral een regionale afzetmarkt. De Elixir d’Anvers staat sterk in Vlaanderen en Brussel, terwijl de Elixir de Spa vooral in Wallonië scoort. De export van het bedrijf blijft beperkt tot circa 15 à 20% van de omzet. de Beukelaer: “De verkoop van de Elixir d’Anvers is de voorbije jaren stabiel gebleven en kent nu zelfs een lichte stijging. De likeurmarkt in zijn totaliteit echter krimpt al enkele jaren.” Nolet de Brauwere: “De streekgebondenheid van onze producten hoeft niet noodzakelijk een nadeel te zijn. In de onderhandelingen met de grootdistributie spelen we het specifiek regionale en ambachtelijke karakter van onze likeurs zelfs uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content