Festival van Avignon

Theater uit Centraal- en Oost-Europa neemt dit jaar een aparte plek in de programmering van het Festival van Avignon. Ook ‘Allemaal Indiaan’ van Alain Platel en Arne Sierens staat op het affiche.

Tijdens de 54ste editie van het Festival d’Avignon staan een dertigtal dans- en theaterproducties op het programma. Steeds meer blijkt welke impact directeur Bernard Faivre d’Arcier heeft. Zijn festival vervult niet langer de voortrekkersfunctie die het in de jaren zestig en zeventig had. De festivaldirecteur zelf geldt in heel Europa als een morele autoriteit, niet in het minst wanneer de relatie tussen kunst en politiek ter sprake komt. Zijn afkeer van extreem-rechts is bekend: in 1984 maakte hij een eind aan zijn eerste ambtsperiode als directeur van het festival omdat de stad Avignon hem te rechts werd. En zijn inzet voor de podiumkunsten in Centraal- en Oost- Europa noemt hij een politieke net zozeer als artistieke geste.

In totaal nodigde hij ditmaal negen producties uit Centraal- en Oost-Europa uit. De Litouwer Oskaras Korsunovas en de Hongaar László Hudi zijn niet langer onbekenden sinds ze begin dit jaar deelnamen aan het Europa/Utopiafestival in deSingel. De jonge Pool Grzegorz Jarzyna is een nieuwe naam. In Avignon brengt hij Yvonne naar zijn landgenoot Gombrowicz en De idioot naar Dostojevski. Een opmerkelijk Brits-Roemeens project wordt An die Musik, een herneming van een spraakmakende productie uit de jaren zeventig over de holocaust. Pip Simmons regisseert joodse Roemenen in de rollen die aanvankelijk door Engelsen werden gespeeld.

Traditiegetrouw staat er ook veel Frans theater op het affiche. Een dozijn producties om precies te zijn. Jacques Lassalle ensceneert Medea van Euripides met filmactrice Isabelle Huppert in de titelrol. Het paardengezelschap Zingaro brengt Triptyk op muziek van Igor Stravinsky en Pierre Boulez. Eric Lacascade regisseert driemaal Tsjechov: Ivanov, De meeuw en een bewerking van Drie zusters.

Festivalopener is choreografe Pina Bausch, met De ruitenwasser, een voor haar doen opvallend vrolijke productie, geïnspireerd op Hongkong. De Italiaan Romeo Castellucci en zijn Socíetas Raffaello Sanzio zijn present met Genesi – From the museum of sleep, hun eigenzinnige kijk op het oorsprongverhaal die eerder deze maand in deSingel te zien was. Voor de Vlaamse aanwezigheid op het festival zorgen Alain Platel en Arne Sierens: hun Tous des Indiens ( Allemaal Indiaan) zet na Parijs zijn internationale zegetocht verder. Naast Platel en Sierens zijn er ook muzikale Belgen in Avignon: het Ictus Ensemble speelt muziek van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey en Tristan Murail.

Het Festival van Avignon vindt plaats van 6 tot en met 30 juli. Reserveren: Tel. +33-4-90 14 14 14; www.festival-avignon.com

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content