FEESTDIS

Smakelijke wereldreis

Vanzelfsprekend verschijnen tijdens de eindejaarsfeesten de meest succulente gerechten op de rijk gedecoreerde tafels. Een zoektocht naar de culinaire kwintessens en de juiste wijn.

Wijn sensueel en sensationeel: de Londense journalist Malcolm Gluck (The Guardian) doceert – helder, pittig, kritisch en met koele Britse flair – hoe wijn te proeven, wat voor glas te gebruiken en hoe wijn tot stand komt. Aangename, relativerende maar messcherpe cursus. Kosmos/Z&K, 208 blz., 995 fr.

De wijnen van Toscane: de beschrijvingen van wijnfanaat Hugh Johnson walsen melodieus, maar blijven te karig. De show wordt weggekaapt door de foto’s van Andy Katz. Spectrum, 144 blz., 870 fr.

Wijnkoopgids 2001: ook nu verzamelden Frank Van der Auwera en zijn proeversequipe de 300 beste wijnen beneden de 10 euro. Goede wijn hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Standaard, 184 blz., 450 fr.

Knacks restaurantgids: wie liever uit eten gaat en een afknapper wil vermijden, kan terecht in de nieuwe restaurantgids van Vlaanderen en Brussel, voorgeproefd door Jan Van Hemeledonck (Het Laatste Nieuws) en Pieter van Doveren (Knack en Trends). Roularta Books, 394 blz., 850 fr.

De nieuwe Franse keuken: keukenpaus Paul Bocuse serveert meer dan duizend recepten in een sober, maar nuttig kookboek. In dezelfde reeks, Culinaire klassiekers, verschenen De Klassieke Italiaanse keuken (Marcella Hazan) en het Groot Indonesisch kookboek (Beb Vuyck). Kosmos/Z&K, 950 fr. per deel.

De Chinese keuken: de in Engeland wonende Chinese kok Deh-Ta Hisung ontsluiert de geheimen van de essentiële Chinese ingrediënten en voegt er recepten aan toe. B&K, 240 blz., 1390 fr.

Zuidelijke smaken van het Italiaanse land: de in Engeland populaire kok Antonio Carluccio bundelt Zuid-Italiaanse recepten. Schuyt & Co/Lannoo,192 blz., 995 fr.

Wereldsnacks – Tapasbar: een hip receptenboek uit de typische Spaanse keuken. In dezelfde reeks vindt u ook de Italiaanse trattoria, het Indische eethuis en de Franse bistro. Terra, 598 fr. per deel.

De dynamische keuken: diëtiste Bea Collin en atletiekexpert Serge De Kerf reiken gezonde recepten aan voor (zeer) actieve mensen. Voor na de feesten? Standaard, 146 blz., 675 fr.

Ten slotte, om vooral niet verder te vertellen: wij duiken ook nog altijd in de absolute bestseller Koken voor elke dag (het roemruchte KAV-basiskookboek, dat wellicht in elke Vlaamse keuken ligt, en waarvan onlangs een nieuwe editie op de markt kwam) en Leer koken met Cas Spijkers (Tirion, 920 fr.). Pure info voor beginner en gevorderde.

ldd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content