Fed, duidelijkheid aub
Economen en strategen raken er maar niet over uitgepraat: de eerste Amerikaanse renteverhoging sinds juni 2006 lijkt het allesbepalende evenement te zijn voor de financiële markten. Heel wat recente bewegingen op de markten van aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen werden verklaard vanuit de verwachting dat een ommekeer in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank op komst was. Inclusief de devaluatie van de Chinese yuan (CNY), die de markten de afgelopen weken erg beroerde. Aanstaande donderdag zullen velen ‘s avonds op het puntje van hun stoel zitten. De bekendmaking van het rentebesluit kan de beslissing van een eerste renteverhoging inhouden. Al schatten we de kansen zelf nog altijd minder dan 50 % in.
Want de Federal Reserve heeft in de heisa rond China en de daaraan gekoppelde lagere inflatieverwachtingen (in hoofdzaak door de vrije val van olie en andere grondstoffen) munitie gekregen om nog langer te wachten, en de hete aardappel nog maar eens door te schuiven. Ook het onverwachts zwakke PMI-cijfer voor de Amerikaanse industrie (de index van de aankoopdirecteuren) kan de Fed-directeuren tegen doen stemmen.
Maar als we terugkeren naar 2008 en de argumentatie van toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke, moest de uitzonderlijke maatregel van een nulrente dienen om de Amerikaanse financiële sector, de huizenmarkt en de arbeidsmarkt te doen herstellen. Dat is bijna zeven jaar later zeker het geval. Vanuit dat oogpunt zou Fed-voorzitster Janet Yellen niet de minste twijfel mogen hebben over de beslissing.
Rem op dollarklim
Op de recentste vergadering van de Europese Centrale Bank liet voorzitter Mario Draghi duidelijk verstaan dat, als de groei en de inflatie weer achteruitgaan, de ECB klaarstaat om een bijkomende stimulus te geven. Ook andere centrale banken neigen naar extra renteverlagingen en meer kwantitatieve versoepeling. Zo willen ze hun munt verder verzwakken.
Dat houdt de Fed wellicht nog het meest bezig: uitkijken dat de Amerikaanse dollar geen te hoge vlucht neemt ten aanzien van de andere munten. Een nog sterkere dollar op een moment dat de wereldeconomie vertraagt, is een combinatie die de Amerikaanse industrie het leven zuur kan maken.
We zijn wel van mening dat het dringend tijd is dat de Fed duidelijkheid schept. Ofwel meteen de belofte van een renteverhoging nakomen, maar ook dadelijk aangeven dat het nog een hele tijd kan duren voordat de volgende stap wordt gezet. Als we naar de futures op de Amerikaanse rentemarkten kijken, zien we dat een tweede renteverhoging pas over minstens zes maanden wordt verwacht. Als de Fed opnieuw niet tot een renteverhoging beslist, dan is het toch wenselijk te zeggen waarom niet, en wanneer dat wel zal gebeuren.
Een rente op 0 %, 0,25 % of zelfs 0,50 % is op zich zeker niet doorslaggevend voor de Amerikaanse economie. Maar intussen is het een symbool geworden voor financiële markten, die door de Chinese groeivertraging toch al nerveus zijn. Het gaat steeds meer om het behoud van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier