FAMILIEBANKIER
Marc Janssens en Petercam.
Marc Janssens is de broer van Patrick Janssens en zit aan de frontlijn van beurzen, rendementen, fortuinen, chique klanten. Hij is één van de zeventien partners van de onafhankelijke Belgische zakenbank Petercam.
De portefeuille van Patrick Janssens wordt beheerd bij Petercam. Hij was onder meer aandeelhouder van VVL/BBDO; aandelen die hij verkocht bij zijn vertrek. Petercam hanteert geen formele instapdrempel voor vermogens; vermogens van minder dan 10 miljoen kunnen in aanmerking komen voor professioneel beheer. Hoe zijn portefeuille is samengesteld, bekommert Patrick Janssens niet. “Mijn broer is daar veel knapper in dan ik. Hij voert het discretionaire beheer. Een inkomen is er niet voor de conspicuous consumption, maar om je vrijheid te kopen. Ik ben van vorming socioloog en Marc is economist. Marc heeft van geld zijn beroep gemaakt en ik heb het altijd als bijkomstig beschouwd, getuige het feit dat ik er financieel op ben achteruitgegaan door de overstap naar de SP,” zegt Patrick Janssens.
De SP-voorzitter is niet geneigd om de discussie aan te gaan over zijn vermogen: “Ik ben daar principieel voor, maar vind niet dat ik daar per uitzondering en als eerste over dien te praten. Een wetgevend initiatief voor een vermogensregister van politici zal in mij een voorstander zien.”
Wat vindt Petercam van de dreiging van een belasting op de meerwaarden? Pierre Lebeau, vennoot: “Ik heb geen aanduidingen dat het er echt van zal komen. Als het dan toch gebeurt, zal het verschrikkelijk nadelig zijn voor de beursactiviteit in Brussel. De verkoopdruk zal er stijgen omdat heel wat privé-beleggers en institutionelen winst zullen nemen voor de meerwaardebelasting wordt ingevoerd.”
Is beleggen een politiek incorrecte bezigheid? “Beleggen mag van mij, het is geen politiek incorrecte bezigheid. Ik sta wel voor het zogenaamde ethische beleggen en ben gelukkig dat dit zachtjes aan allure en zichtbaarheid krijgt. Ik kijk nooit naar beurskoersen, hooguit naar beursindexen voor de algemene trend van de economie. Mij interesseert het verhogen van de waarde van de wereld. Dat is ook zo bij veel ondernemers.”
Petercam is het neusje van de zalm in het vermogensbeheer. Zij heeft een collegiale beleidsstijl en draait om partners: Brusselaars, Walen, Vlamingen, burgerzonen en adelskinderen delen samen de lakens uit. Sedert november 1997 nodigde Petercam acht nieuwe en jongere vennoten uit aan de ronde tafel. Om de verjonging financieel haalbaar te houden, beperkt Petercam het eigen vermogen (vandaag circa 5 miljard frank). De nieuwe partners betalen geen goodwill, een geschenk van de oudere partners.
Marc Janssens is de vennoot voor de institutional sales. Hij was assistent van KU Leuven-prof Paul De Grauwe, leerde de economische journalistiek smaken bij Trends en schreef nadien vier jaar voor De Standaard alvorens hij koos voor de zakenbank. Over 1999 bedroeg het beheerd vermogen bij Petercam 250 miljard frank (zonder dubbeltellingen). Marc Janssens is eerlijk, professioneel tot op het fanatieke af, een voorzichtige belegger die zich niet laat verleiden door hypes. Hij bouwde een indrukwekkende cliënteel uit aan de Vlaamse kant.
Zeventig procent van de aandelen van Petercam zijn in de handen van de vennoten, dertig procent van de families Peterbroeck en Van Campenhout. Het inkomen van Petercam vloeit voor een derde uit vermogensbeheer, een derde uit corporate finance en een derde uit trading. Over 1997 – het eerste jaar dat Petercam een jaarverslag publiceerde – was de geconsolideerde groepswinst 1,6 miljard frank. Over 1998 was zij 3,6 miljard frank. Rond 60 à 65% van de geconsolideerde groepswinst wordt uitgekeerd aan de vennoten. De oudere partners ontvangen tientallen miljoenen aan dividenden. Zelfs de jongere partners, met bijvoorbeeld 1% van de aandelen, toucheren goed. Rond de vergadertafel wordt in de vette jaren van de beurs en de fusies & overnames vaak en breed geglimlacht.
Frans Crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier