Familie VALCKE

De familie Valcke heeft twee ondernemingen: Valcke Bowling Service, dat gemanaged wordt door vader Luc Valcke en bowlingartikelen verkoopt, en Valcke Bowling Centers, dat instaat voor de exploitatie van bowlings in België en Frankrijk, en waar moeder An Maes de leiding heeft. In het eerste werkt de jongste zoon Henri samen met vader, in het tweede is de oudste zoon Laurent actief samen met moeder.

“Iedereen wordt rustiger door de professionele begeleiding”

AN MAES. “Wij zitten in twee firma’s die elk hun eigen levensritme hebben. De uitbating van de bowlings is een horeca-activiteit die zich vooral in de namiddag,’s avonds en het weekend afspeelt. De verkoop van bowlinginstallaties en artikelen is dan weer een dagactiviteit met ook veel buitenlandse verplaatsingen. Dat maakt het moeilijk om een geschikt tijdstip te vinden om de koppen samen te steken.”

“In de bowlinguitbatingen werd het allemaal nogal zwaar. Ik was blij toen onze zoon Laurent mij kwam helpen. Dat gaf ons meer ademruimte en bracht ook meer structuur in het bedrijf. We zijn steeds blijven groeien, waardoor de vrijgekomen ruimte snel weer ingenomen werd. De kinderen willen zo snel mogelijk vooruit en misschien willen ze wel iets te snel gaan. Mijn man is zich bewust van dat gevaar en drong er al een tijdje op aan om samen te zitten. Maar we vonden er nauwelijks de tijd voor.”

“Een paar jaar geleden zijn we in contact gekomen met Chris Martijn, die ons begeleidt bij de opstelling van een meer professionele organisatie. Hij wees ons op deze Familio-cursus en ik heb de hele familie ingeschreven.”

“Ik denk dat de twee generaties er iets aan hebben. De kinderen beseffen dat ze de tijd moeten nemen om te luisteren naar hun ouders en om te overleggen. En mijn man en ik zijn ons ervan bewust geworden dat er overal wel eens discussies en meningsverschillen zijn. Ook wij moeten een inspanning doen om de ideeën van de jonge generatie ernstig te nemen. Als je met vier rond de tafel zit, heb je een heel ander verhaal dan als je als man en vrouw met twee aan tafel zit.”

“Beide partijen moeten water bij de wijn doen. De oudere generatie moet leren overleggen, luisteren en vertrouwen geven. De jeugd moet aanvaarden dat ze al eens ‘neen’ op het rekest krijgt, of dat er iemand op de rem gaat staan.”

“In elk geval merk ik dat iedereen rustiger geworden is door de professionele begeleiding en onze deelname aan de sessies. We realiseren ons dat onze problemen en discussies niet uniek zijn. In alle bedrijven zijn er al eens meningsverschillen. Het komt erop aan de discussies een structuur te geven en altijd goed met elkaar te communiceren.”

“En als overlaters hebben wij eigenlijk allemaal dezelfde wens: we willen nog actief zijn en een nuttige inbreng blijven hebben. Daarom is het belangrijker om daar open en vooral tijdig over te praten met de overnemers. Dan heb je het zelf nog in de hand wat je toekomstige rol kan zijn. Een overdracht staat of valt heel vaak met de nieuwe rol die de overlater te beurt valt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content