Faillissementen en de vestiginswet
GEEF UW FEEDBACK
Wilt u reageren op artikelen in Trends ? Mail dan uw reactie naar trends@trends.be, fax ons op het nummer 02 702 48 02 of stuur uw commentaar naar Trends Lezersbrieven, Raketstraat 50 bus 4, 1130 Brussel.
Faillissementen en de vestigingswet
In het artikel ‘Een faillissement hoeft geen trauma te zijn’ (Trends, 31 maart 2005, blz. 38) valt professor Johan Lambrecht de vestigingswet aan. Dat is onterecht. Nederland heeft zijn vestigingswet afgeschaft. Volgens Graydon, een leverancier van handelsinformatie, blijkt nu dat er bij onze noorderburen wel degelijk een verband bestaat tussen de afschaffing van de wet en het aantal faillissementen. Overigens is de vestigingswet in de eerste plaats gericht op een verzekerde kwaliteit en service voor de consument. Het klassieke verwijt als zou de vestigingswet de vrije markt hinderen en bestaande ondernemers kunstmatig beschermen, klopt evenmin. De betrokken sectoren kunnen bezwaarlijk worden verdacht van een gebrek aan concurrentie of een te hoge drempel tot het beroep. Unizo is wel vragende partij om de wet te evalueren en waar nodig te moderniseren.
Oorlog met AMP
Wat opvalt in uw artikel ‘Het is oorlog tussen uitgevers en distributeur AMP’ (Trends, 31 maart 2005, blz. 46), is dat bijna niemand spreekt over de krantenwinkels. Een aantal managers beslist hoe de zaken ervoor staan en de persverkoper, die boert voort… De traditionele krantenwinkel krijgt het alsmaar moeilijker om te overleven door warenhuizen en tankstations die kranten en tijdschriften opnemen in hun gamma. De Post schuift bepaalde activiteiten af die niet langer interessant zijn (postzegels verkopen…), maar begint dan zelf een winkel, gesubsidieerd. AMP en de uitgevers moeten zich ervan bewust zijn dat hun business alle belang heeft bij gezonde persverspreiders. Alleen de krantenwinkel kan voor een groot en gevarieerd aanbod zorgen.
Beste restaurants van België
In een reactie op het artikel ‘De beste restaurants van België’ (Trends, 24 maart 2005, blz. 88) pleit lezer Jos Lehaen voor het volledig aftrekbaar maken van restaurantbezoek voor iedereen. Ik zou verder willen gaan. Maak voor iedereen alles aftrekbaar wat je kan bewijzen met een factuur of aankoopbewijs. Aftrekposten zullen overeenstemmen met de realiteit, en zwartwerk en zwarte aankopen verdwijnen, want voor elke transactie zal de klant een bewijs vragen en dat fiscaal gebruiken. Ook het inzamelen van facturen bij familieleden en vrienden zal tot het verleden behoren.
AANVULLINGEN & CORRECTIES
Telecomwet. In het artikel ‘Nieuwe telecomwet geeft marketeers de ruimte’ (Trends, 7 april 2005, blz. 21) stelden we dat de gsm-packs van Mobistar verboden zullen blijven. Dat klopt voor zover het gaat om aanbiedingen van een gsm met een sim-kaart én belkrediet. Daarvoor is Mobistar eind vorig jaar door de rechtbank teruggefloten. Operatoren mogen wel gsm’s met een sim-kaart zonder belkrediet aanbieden.
Vlaamse Zorgkas. Op 31 maart 2005 (blz. 15) meldden we dat e-mails die naar de Vlaamse Zorgkas worden gestuurd, soms worden afgeleid naar een e-mailadres bij Hotmail. In een reactie geeft de Vlaamse Zorgkas dit toe, maar wijst er tegelijk op dat dit niet betekent dat de officiële mailbox (info@vlaamsezorgkas.be) niet wordt gelezen.
Ronny Lannoo Woordvoerder Unizo
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier